Три оставке лидера странака за 52 минута!

Тројица лидера странака које су претрпеле тешке поразе на изборима у Британији су у за мање од сат времена поднели оставке и преузели одговорност за резултате.

Свијет 08.05.2015 | 16:55
Три оставке лидера странака за 52 минута!

Први се повукао лидер Либералних демократа Ник Клег, а затим и највећи губитник, лидер Лабуриста Ед Милибанд, као и први човек Укипа Најџел Фараж.

Лабуристи су упркос најавама "неизвесне борбе", глатко изгубили од Конзервативаца и пали на око 230 места у парламенту, чиме је настављен пад те странке у 21. веку.

"Одговорност је само моја. Порази су тешки, али ми смо партија која никада неће престати да се бори за све радне људе у нашој земљи", навео је Милибанд на Твитеру.

Милибанд је у седишту странке потврдио оно о чему се спекулише од око три часа иза поноћи - рекао је да је "време да неко други преузме вођство" и истакао да му је искрено жао што није успео.

Милибанд се током вечери кратко обратио бирачима и рекао да му је жао због свега што се догодило. Тада је већ било јасно да је СНП "збрисао" Лабуристе из својих упоришта у Шкотској.

"Ово је вече пуно разочарања. Нисмо поправили резултат где смо желели у Енглеској, а у Шкотској је налет национализма био прејак за нашу партију. Следећа влада ће имати велику одговорност и тежак задатак да задржи јединство наше земље", рекао је тада Милибанд.
На другој страни, ЛибДем је практично сведен на политичку маргину након петогодишње власти у коалицији са Торијевцима. Либерали су изгубили скоро пуних 50 места и сада су без икаквог утицаја са 8 места.

"Очекивао сам да избори буду веома тешки. Очигледно је да су резултати немерљиво више сурови и поражавајући. Због тога подносним оставку. Срце ми се слама када видим колико наших колега је изгубило места у парламенту, а одговорност за ове резултате није на њима већ само на мени", рекао је Клег.

Одговорнос је преузео и лидер британске десничарске и антиевропске странке УКИП Најџел Фараж, који није успео да на изборима у Британији освоји власт у својој изборној јединици. Као што је и најавио, због тога је и он поднео оставку у странци.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

др Дабиц

08.05.2015 15:01

Тако то раде цестити људи код нас вјенцани са функцијом. Ја сам за ПРОМЈЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ