Tri ostavke lidera stranaka za 52 minuta!

Trojica lidera stranaka koje su pretrpele teške poraze na izborima u Britaniji su u za manje od sat vremena podneli ostavke i preuzeli odgovornost za rezultate.

Svijet 08.05.2015 | 16:55
Tri ostavke lidera stranaka za 52 minuta!

Prvi se povukao lider Liberalnih demokrata Nik Kleg, a zatim i najveći gubitnik, lider Laburista Ed Miliband, kao i prvi čovek Ukipa Najdžel Faraž.

Laburisti su uprkos najavama "neizvesne borbe", glatko izgubili od Konzervativaca i pali na oko 230 mesta u parlamentu, čime je nastavljen pad te stranke u 21. veku.

"Odgovornost je samo moja. Porazi su teški, ali mi smo partija koja nikada neće prestati da se bori za sve radne ljude u našoj zemlji", naveo je Miliband na Tviteru.

Miliband je u sedištu stranke potvrdio ono o čemu se spekuliše od oko tri časa iza ponoći - rekao je da je "vreme da neko drugi preuzme vođstvo" i istakao da mu je iskreno žao što nije uspeo.

Miliband se tokom večeri kratko obratio biračima i rekao da mu je žao zbog svega što se dogodilo. Tada je već bilo jasno da je SNP "zbrisao" Laburiste iz svojih uporišta u Škotskoj.

"Ovo je veče puno razočaranja. Nismo popravili rezultat gde smo želeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sledeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje", rekao je tada Miliband.
Na drugoj strani, LibDem je praktično sveden na političku marginu nakon petogodišnje vlasti u koaliciji sa Torijevcima. Liberali su izgubili skoro punih 50 mesta i sada su bez ikakvog uticaja sa 8 mesta.

"Očekivao sam da izbori budu veoma teški. Očigledno je da su rezultati nemerljivo više surovi i poražavajući. Zbog toga podnosnim ostavku. Srce mi se slama kada vidim koliko naših kolega je izgubilo mesta u parlamentu, a odgovornost za ove rezultate nije na njima već samo na meni", rekao je Kleg.

Odgovornos je preuzeo i lider britanske desničarske i antievropske stranke UKIP Najdžel Faraž, koji nije uspeo da na izborima u Britaniji osvoji vlast u svojoj izbornoj jedinici. Kao što je i najavio, zbog toga je i on podneo ostavku u stranci.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr Dabic

08.05.2015 15:01

Tako to rade cestiti ljudi kod nas vjencani sa funkcijom. Ja sam za PROMJENE

ODGOVORITE