Подигнута оптужница у афери Гибралтар

Тужилаштво БиХ упутило је Суду БиХ на потврђивање оптужницу у афери "Гибралтар" тешкој најмање 5 милиона евра, сазнаје се у Тужилаштву БиХ.

Босна и Херцеговина 07.05.2015 | 21:57
Подигнута оптужница у афери Гибралтар

Девет особа „маркетиншких магова“, директора телеком оператера Еронет и једне ТВ станице терете се за кривично дјело организованог криминала.

На оптужници се налазе сљедећа имена: директор маркетиншке агенције С.В.Р.С.А Невен Куленовић (1967.), Белма Куленовић (1972.), Сањин Куленовић (1970.), такође из С.В.Р.С.А., замјеница генералног директора Пинк БХ Лајла Торлак (1978.), директор Мреже Плус Дарко Алексић (1965.), те осумњичени директор агенције Мита, Ејуб Кучук (1973.) и власник агенције Фабрика, Сенад Заимовић (1964.) као и високи званичници телеком компаније "Еронет", међу којима директори Стипе Прлић (1958.) и Зоран Бакула (1964.).

Истрага о томе како је 5 милиона евра завршило у њиховим џеповима резултовала је оптужницом.

Извлачење новца из телеком оператера Еронет почело је прије седам година, бар тако су утврдили истражиоци из Аустрије и Словеније којима су за око запели нерезидентни рачуни у банкама на које су се слијевали милиони.

Принцип је био једноставан - лажни уговори за рекламе и ТВ права, те узимање новца од попуста за рекламе, који је износио и до 95 одсто. Упућени вјерују да је ово тек почетак, те да развој указује и на могућу репризу хрватске афере Фими медиа.

Девет особа ухапшено је у октобру прошле године. Надлежна тужитељица Драгица Глушац на рочиште за одређивање притвора дошла је потпуно неприпремљена, те је суткињи Минки Крехо доказе презентовала на енглеском и словеначком језику.

Крехо стога није могла одредити притвор за ухапшене, који су пуштени на слободу. Глушац се напрасно разболила, отишла на боловање, те је предмет прослијеђен групи тужилаца на челу са Мирославом Јањићем.

(Патриа)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Срећко

07.05.2015 22:24

Шта би са акцијом "Пандора", колико видим сви цариници се вратили на посао? Ради ли тужилаштво ишта на афери тешкој 2 милијарде марака? Ово је сића...

ОДГОВОРИТЕ