Podignuta optužnica u aferi Gibraltar

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH na potvrđivanje optužnicu u aferi "Gibraltar" teškoj najmanje 5 miliona evra, saznaje se u Tužilaštvu BiH.

Bosna i Hercegovina 07.05.2015 | 21:57
Podignuta optužnica u aferi Gibraltar

Devet osoba „marketinških magova“, direktora telekom operatera Eronet i jedne TV stanice terete se za krivično djelo organizovanog kriminala.

Na optužnici se nalaze sljedeća imena: direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), takođe iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni direktor agencije Mita, Ejub Kučuk (1973.) i vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki zvaničnici telekom kompanije "Eronet", među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Istraga o tome kako je 5 miliona evra završilo u njihovim džepovima rezultovala je optužnicom.

Izvlačenje novca iz telekom operatera Eronet počelo je prije sedam godina, bar tako su utvrdili istražioci iz Austrije i Slovenije kojima su za oko zapeli nerezidentni računi u bankama na koje su se slijevali milioni.

Princip je bio jednostavan - lažni ugovori za reklame i TV prava, te uzimanje novca od popusta za reklame, koji je iznosio i do 95 odsto. Upućeni vjeruju da je ovo tek početak, te da razvoj ukazuje i na moguću reprizu hrvatske afere Fimi media.

Devet osoba uhapšeno je u oktobru prošle godine. Nadležna tužiteljica Dragica Glušac na ročište za određivanje pritvora došla je potpuno nepripremljena, te je sutkinji Minki Kreho dokaze prezentovala na engleskom i slovenačkom jeziku.

Kreho stoga nije mogla odrediti pritvor za uhapšene, koji su pušteni na slobodu. Glušac se naprasno razbolila, otišla na bolovanje, te je predmet proslijeđen grupi tužilaca na čelu sa Miroslavom Janjićem.

(Patria)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Srećko

07.05.2015 22:24

Šta bi sa akcijom "Pandora", koliko vidim svi carinici se vratili na posao? Radi li tužilaštvo išta na aferi teškoj 2 milijarde maraka? Ovo je sića...

ODGOVORITE