Покренути нове начине борбе против тероризма

Министар безбједности БиХ Драган Мектић и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак констатовали су данас у Сарајеву да је неопходно покренути нове капацитете и начине борбе против тероризма који ће дати конкретне одговоре на овај проблем, искључиво са аспекта полицијских и тужилачких, односно, репресивних мјера.

Босна и Херцеговина 07.05.2015 | 21:59
Покренути нове начине борбе против тероризма

Мектић је у обраћању новинарима подсјетио да су Министарство безбједности БиХ и Амбасада САД већ имали контакте у вези са безбједносном ситуацијом у БиХ, истичући проблем тероризма у БиХ, као и његово сузбијање.

"Морамо дати одговор на идеологију која заговара насилни екстремизам и морамо дати одговоре на борбу против лица која подстрекавају и финансирају тероризам у БиХ. Морамо дати одговор у смислу оспособљавања капацитета Тужилаштва и полицијских агенција", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ истакао је да то не може бити парцијална дјелатност и да све агенције, полицијске и тужилачке, морају бити укључене у тај посао.

"То мора бити заједничка активност и у том смислу сам информисао амбасадора САД да сам са главним тужиоцем БиХ Гораном Салиховићем постигао договор да ћемо извршити одређене организационе промјене у Тужилаштву у стварању посебног одјељења које ће чинити тужиоци који ће се искључиво бавити питањем и проблемима тероризма и свим појавама везаним за тероризам", рекао је Мектић.

Он је додао да ће из полицијских структура у БиХ бити формирана оперативна подршка која ће бити специјализована у том смислу да даје подршку и буде сервис Тужилаштву када је ријеч о борби против тероризма.

"Имамо добар институционални и правни оквир да се тим проблемом можемо бавити. Питање је да ли имамо довољно знања и да ли смо довољно едуковани као тужилаштво и полиција да знамо пратити ову појаву од прве информације, па цијелим поступком документовања и истраге која би резултирала конкретним хапшењем, притвором и изрицањем правоснажне пресуде", рекао је Мектић.

Министар безбједности БиХ затражио је од Кормакове да САД помогну БиХ на плану обуке и едукације.

Кормакова је након сусрета истакла да цијени конструктиван приступ министра безбједности путању тероризма, наводећи да су разговарали о практичним начинима на које САД помажу БиХ у области борбе против тероризма.

"Разматрамо сарадњу са свим институцијама у БиХ на свим нивоима у формирању одређених пројеката и планова за борбу против тероризма. Истовремено ћемо тражити да се поштују сви законски оквири и људска права свих грађана ове земље", рекла је Кормакова.

Она је истакла да је веома битно радити и у локалним заједницама гдје постоји опасност од тероризма, односно појединци који регрутују људе у том смислу.

"Битно је људима понудити алтернативу. Ми ћемо сарађивати у области образовања и економије да би за све грађане била побољшана ситуација у тим областима", додала је Кормакова.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

08.05.2015 12:51

Вероватно сте попадали од умора са старим начином борбе.Виде се резултати,који су спектакуларни.

ОДГОВОРИТЕ