Pokrenuti nove načine borbe protiv terorizma

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i američki ambasador u BiH Morin Kormak konstatovali su danas u Sarajevu da je neophodno pokrenuti nove kapacitete i načine borbe protiv terorizma koji će dati konkretne odgovore na ovaj problem, isključivo sa aspekta policijskih i tužilačkih, odnosno, represivnih mjera.

Bosna i Hercegovina 07.05.2015 | 21:59
Pokrenuti nove načine borbe protiv terorizma

Mektić je u obraćanju novinarima podsjetio da su Ministarstvo bezbjednosti BiH i Ambasada SAD već imali kontakte u vezi sa bezbjednosnom situacijom u BiH, ističući problem terorizma u BiH, kao i njegovo suzbijanje.

"Moramo dati odgovor na ideologiju koja zagovara nasilni ekstremizam i moramo dati odgovore na borbu protiv lica koja podstrekavaju i finansiraju terorizam u BiH. Moramo dati odgovor u smislu osposobljavanja kapaciteta Tužilaštva i policijskih agencija", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH istakao je da to ne može biti parcijalna djelatnost i da sve agencije, policijske i tužilačke, moraju biti uključene u taj posao.

"To mora biti zajednička aktivnost i u tom smislu sam informisao ambasadora SAD da sam sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem postigao dogovor da ćemo izvršiti određene organizacione promjene u Tužilaštvu u stvaranju posebnog odjeljenja koje će činiti tužioci koji će se isključivo baviti pitanjem i problemima terorizma i svim pojavama vezanim za terorizam", rekao je Mektić.

On je dodao da će iz policijskih struktura u BiH biti formirana operativna podrška koja će biti specijalizovana u tom smislu da daje podršku i bude servis Tužilaštvu kada je riječ o borbi protiv terorizma.

"Imamo dobar institucionalni i pravni okvir da se tim problemom možemo baviti. Pitanje je da li imamo dovoljno znanja i da li smo dovoljno edukovani kao tužilaštvo i policija da znamo pratiti ovu pojavu od prve informacije, pa cijelim postupkom dokumentovanja i istrage koja bi rezultirala konkretnim hapšenjem, pritvorom i izricanjem pravosnažne presude", rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH zatražio je od Kormakove da SAD pomognu BiH na planu obuke i edukacije.

Kormakova je nakon susreta istakla da cijeni konstruktivan pristup ministra bezbjednosti putanju terorizma, navodeći da su razgovarali o praktičnim načinima na koje SAD pomažu BiH u oblasti borbe protiv terorizma.

"Razmatramo saradnju sa svim institucijama u BiH na svim nivoima u formiranju određenih projekata i planova za borbu protiv terorizma. Istovremeno ćemo tražiti da se poštuju svi zakonski okviri i ljudska prava svih građana ove zemlje", rekla je Kormakova.

Ona je istakla da je veoma bitno raditi i u lokalnim zajednicama gdje postoji opasnost od terorizma, odnosno pojedinci koji regrutuju ljude u tom smislu.

"Bitno je ljudima ponuditi alternativu. Mi ćemo sarađivati u oblasti obrazovanja i ekonomije da bi za sve građane bila poboljšana situacija u tim oblastima", dodala je Kormakova.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

08.05.2015 12:51

Verovatno ste popadali od umora sa starim načinom borbe.Vide se rezultati,koji su spektakularni.

ODGOVORITE