НФЛ скандал и превара вијека!

Шампион преваром до Супербоула! Савршена биографија једног од највећих квотербекова у историји ове седмице је жестоко испрљана.

Остали спортови 07.05.2015 | 23:40
НФЛ скандал и превара вијека!

Том Брејди (37), квотербек Њу Ингланд Петриотса,четвороструки (и актуелни) НФЛ шампион, створио је претходних деценија ореол безгрешности око свог имена, дела и лика. Градио је професионалну каријеру од 2000. године практично без мрље, све до ове године.

Тачније - до ове седмице, када је постао негативац у очима већег дела америчке јавности.

Званична истрага НФЛ-а утврдила је у среду оно што је било наговештавано већ по завршетку минуле сезоне, у којој су Петриотси освојили још једну титулу:

Њу Ингланд је варао и Том Брејди је и те како знао за то. Штавише, организовао је читаву акцију и био једини је играч који је вршио махинације!

Како су варали? Тако што су испумпавали лопте којима је одиграно полуфинале плеј-офа, у којем су, као што је наведено, Петриотси на крају освојили титулу.

Колико је издувавање ваздуха из лопти помогло Брејдију? Незахвално је процењивати. Да ли би Петриотси и без тога победили Индијанаполис Колтсе? Врло вероватно, али ће заувек остати ово "Али".

Са друге стране, дефинитивно је познато да су двојица запослених у Њу Ингланду учествовали у махинацији, да су обојица били у константној вези са Брејдијем и да је један од њих клупски економ, који је пред меч провео тачно 100 секунди у (судијској) свлачионици, у просторији у којој је стајало 12 лопти и у којој није смео да буде.

План њих тројице (тренер, ни било ко из организације шампиона, доказано није учествовао у превари) успео је колико су и планирали. Са издуваним лоптама одиграло се цело прво полувреме, у којем су Петриотси стекли предност 17:7, коју су до краја само повећавали до 45:7.

Судије су на паузи приметиле да је баш свих 12 лопти било издувано, па су алармирале надлежне и исте ноћи покренута је истрага.

Ево званичног саопштења Лиге, објављеног у среду, о резултатима те истраге.

"Детаљним прикупљањем информација, спроведеним у вези са дешавањима која су пратила финале Амефичке фудбалске конференције (меч за АФЦ титулу - полуфинале плеј-офа), утврђено је следеће:

"Већа је вероватноћа да је особље Њу Ингланда учествовало у кршењу Правила игре него да није, као и да је учествовало у свесном покушају заобилажења правила. Посебно, закључено је да је већа вероватноћа да су званичник Петриотса за свлачионице Џим Мекнели и економ Џон Џастремски учествовали у намерном издувавању ваздуха из лопти којима су се играле утакмице, него да то нису радили. То је констатовано судијским прегледом лопти".

Наставак саопштења основ је вести која је потресла амерички фудбал.

"Закључујући на основу сакупљених и изнесених доказа, наш је став и да је вероватније да је Том Брејди био бар свестан постојања тих непримерених радњи Мекнелија и Џастремског него да није".

Краће - љубимац нације знао је за превару!

Истрагом је утврђено да је Брејди варао, лагао и у лажи истрајао, с обзиром на то да је одмах по настаку афере тврдио да нема апсолутно ништа са испумпавањем лопти. Штавише, рекао је: "Нисам мењао лопте, ни радио било шта с тим у вези. Апсолутно нисам био свестан било каквих недозвољених радњи".

Међутим, пресретнути разговори и СМС поруке показују да је троструки МВП Супербоула (једини уз Џоа Монтану) и те како знао о чему се ради. Уз то, доказују да је лагао и тренера Била Беличика, кога је одмах после настанка афере уверавао да није радио ништа лоше и неправилно.
У тим СМС порукама Мекнели и Џастремски отворено разговарају о испумпавању лопти, као и Брејди.

О проблему са лоптама причало се и пре меча (архивирано неколико списака СМС преписки) и одмах после победе Петриотса у финалу конференције против Индијане. Већ у 2.19 ујутро у медијима је наговештавано покретање истраге, што је јако узбудило економа Њу Ингланда, па је у 7.25 послао Брејдију поруку:

"Назови ме када стигнеш".

Већ после једног минута, Брејди га је позвао и према подацима истраге, разговарали су 13 минута и четири секунде. Дан касније, Џастремски је негирао да је са било ким осим са Мекнилијем разговарао о испумпавању лопти. Месец касније, поменуо је да је о томе било речи и у овом разговору са Брејдијем.

Два и по сата након што су причали јутро после победе, Брејди је економу послао поруку:

Брејди: Џони, да ли си добро?

Џастремски: Још сам нервозан, али сам засад добро. Бићу ОК.

Брејди: Друже, ниси урадио ништа лоше.

Џастремски: Знам. Бићу у реду.

Брејди је ове поруке оправдао пружањем подршке колеги из клуба у деликатном тренутку. Економ му је истог јутра поново писао, уплашен за интерну истрагу Петриотса о неправилностима, као и за истрагу лиге.

Џастремски: Само за тебе... 'Одозго' ће те звати и испитивати у вези са овим. Не оптужују ни мене, ни било кога... Само хоће да схвате о чему се радило. Знају да је нереално да си ти то сам урадио.

Брејди: Без бриге, друже. У реду смо.

Економ Петриотса објаснио је да под речју "то" није мислио на испумпавање лопти и негирао да је то била тема, али није порекао да је истог дана поново добио поруку од Брејдија:

"Дођи у собу квотербекова".

Према сопственом признању, Џастремски за 20 година рада у Петриотсима никад није боравио у тој просторији истовремено када и Брејди. Открио је да је да је тај разговор трајао свега неколико минута и да није имао везе са испумпавањем лопти. Брејди је рекао да су говорили о припреми за Супербоул и признао да је махинација са лоптама можда дошла на "дневни ред" саговорника.

Конкретнијих доказа нема и не би ни могло да их буде, осим да је неко ухватио култног квотербека ин флагранти, на пример са пумпом у једној, а лоптом у другој руци, што наравно није могло да се догоди.

Иако је реално очекивати да ће Брејди истрајати у својој тврдњи да није урадио ништа лоше, јасно је да је углед једног од највећих у историји спорта и те како упрљан, а да је бачена сенка на још једну велику сезону Петриотса.

Коментари / 0

Оставите коментар