NFL skandal i prevara vijeka!

Šampion prevarom do Superboula! Savršena biografija jednog od najvećih kvoterbekova u istoriji ove sedmice je žestoko isprljana.

Ostali sportovi 07.05.2015 | 23:40
NFL skandal i prevara vijeka!

Tom Brejdi (37), kvoterbek Nju Ingland Petriotsa,četvorostruki (i aktuelni) NFL šampion, stvorio je prethodnih decenija oreol bezgrešnosti oko svog imena, dela i lika. Gradio je profesionalnu karijeru od 2000. godine praktično bez mrlje, sve do ove godine.

Tačnije - do ove sedmice, kada je postao negativac u očima većeg dela američke javnosti.

Zvanična istraga NFL-a utvrdila je u sredu ono što je bilo nagoveštavano već po završetku minule sezone, u kojoj su Petriotsi osvojili još jednu titulu:

Nju Ingland je varao i Tom Brejdi je i te kako znao za to. Štaviše, organizovao je čitavu akciju i bio jedini je igrač koji je vršio mahinacije!

Kako su varali? Tako što su ispumpavali lopte kojima je odigrano polufinale plej-ofa, u kojem su, kao što je navedeno, Petriotsi na kraju osvojili titulu.

Koliko je izduvavanje vazduha iz lopti pomoglo Brejdiju? Nezahvalno je procenjivati. Da li bi Petriotsi i bez toga pobedili Indijanapolis Koltse? Vrlo verovatno, ali će zauvek ostati ovo "Ali".

Sa druge strane, definitivno je poznato da su dvojica zaposlenih u Nju Inglandu učestvovali u mahinaciji, da su obojica bili u konstantnoj vezi sa Brejdijem i da je jedan od njih klupski ekonom, koji je pred meč proveo tačno 100 sekundi u (sudijskoj) svlačionici, u prostoriji u kojoj je stajalo 12 lopti i u kojoj nije smeo da bude.

Plan njih trojice (trener, ni bilo ko iz organizacije šampiona, dokazano nije učestvovao u prevari) uspeo je koliko su i planirali. Sa izduvanim loptama odigralo se celo prvo poluvreme, u kojem su Petriotsi stekli prednost 17:7, koju su do kraja samo povećavali do 45:7.

Sudije su na pauzi primetile da je baš svih 12 lopti bilo izduvano, pa su alarmirale nadležne i iste noći pokrenuta je istraga.

Evo zvaničnog saopštenja Lige, objavljenog u sredu, o rezultatima te istrage.

"Detaljnim prikupljanjem informacija, sprovedenim u vezi sa dešavanjima koja su pratila finale Amefičke fudbalske konferencije (meč za AFC titulu - polufinale plej-ofa), utvrđeno je sledeće:

"Veća je verovatnoća da je osoblje Nju Inglanda učestvovalo u kršenju Pravila igre nego da nije, kao i da je učestvovalo u svesnom pokušaju zaobilaženja pravila. Posebno, zaključeno je da je veća verovatnoća da su zvaničnik Petriotsa za svlačionice Džim Mekneli i ekonom Džon Džastremski učestvovali u namernom izduvavanju vazduha iz lopti kojima su se igrale utakmice, nego da to nisu radili. To je konstatovano sudijskim pregledom lopti".

Nastavak saopštenja osnov je vesti koja je potresla američki fudbal.

"Zaključujući na osnovu sakupljenih i iznesenih dokaza, naš je stav i da je verovatnije da je Tom Brejdi bio bar svestan postojanja tih neprimerenih radnji Meknelija i Džastremskog nego da nije".

Kraće - ljubimac nacije znao je za prevaru!

Istragom je utvrđeno da je Brejdi varao, lagao i u laži istrajao, s obzirom na to da je odmah po nastaku afere tvrdio da nema apsolutno ništa sa ispumpavanjem lopti. Štaviše, rekao je: "Nisam menjao lopte, ni radio bilo šta s tim u vezi. Apsolutno nisam bio svestan bilo kakvih nedozvoljenih radnji".

Međutim, presretnuti razgovori i SMS poruke pokazuju da je trostruki MVP Superboula (jedini uz Džoa Montanu) i te kako znao o čemu se radi. Uz to, dokazuju da je lagao i trenera Bila Beličika, koga je odmah posle nastanka afere uveravao da nije radio ništa loše i nepravilno.
U tim SMS porukama Mekneli i Džastremski otvoreno razgovaraju o ispumpavanju lopti, kao i Brejdi.

O problemu sa loptama pričalo se i pre meča (arhivirano nekoliko spisaka SMS prepiski) i odmah posle pobede Petriotsa u finalu konferencije protiv Indijane. Već u 2.19 ujutro u medijima je nagoveštavano pokretanje istrage, što je jako uzbudilo ekonoma Nju Inglanda, pa je u 7.25 poslao Brejdiju poruku:

"Nazovi me kada stigneš".

Već posle jednog minuta, Brejdi ga je pozvao i prema podacima istrage, razgovarali su 13 minuta i četiri sekunde. Dan kasnije, Džastremski je negirao da je sa bilo kim osim sa Meknilijem razgovarao o ispumpavanju lopti. Mesec kasnije, pomenuo je da je o tome bilo reči i u ovom razgovoru sa Brejdijem.

Dva i po sata nakon što su pričali jutro posle pobede, Brejdi je ekonomu poslao poruku:

Brejdi: Džoni, da li si dobro?

Džastremski: Još sam nervozan, ali sam zasad dobro. Biću OK.

Brejdi: Druže, nisi uradio ništa loše.

Džastremski: Znam. Biću u redu.

Brejdi je ove poruke opravdao pružanjem podrške kolegi iz kluba u delikatnom trenutku. Ekonom mu je istog jutra ponovo pisao, uplašen za internu istragu Petriotsa o nepravilnostima, kao i za istragu lige.

Džastremski: Samo za tebe... 'Odozgo' će te zvati i ispitivati u vezi sa ovim. Ne optužuju ni mene, ni bilo koga... Samo hoće da shvate o čemu se radilo. Znaju da je nerealno da si ti to sam uradio.

Brejdi: Bez brige, druže. U redu smo.

Ekonom Petriotsa objasnio je da pod rečju "to" nije mislio na ispumpavanje lopti i negirao da je to bila tema, ali nije porekao da je istog dana ponovo dobio poruku od Brejdija:

"Dođi u sobu kvoterbekova".

Prema sopstvenom priznanju, Džastremski za 20 godina rada u Petriotsima nikad nije boravio u toj prostoriji istovremeno kada i Brejdi. Otkrio je da je da je taj razgovor trajao svega nekoliko minuta i da nije imao veze sa ispumpavanjem lopti. Brejdi je rekao da su govorili o pripremi za Superboul i priznao da je mahinacija sa loptama možda došla na "dnevni red" sagovornika.

Konkretnijih dokaza nema i ne bi ni moglo da ih bude, osim da je neko uhvatio kultnog kvoterbeka in flagranti, na primer sa pumpom u jednoj, a loptom u drugoj ruci, što naravno nije moglo da se dogodi.

Iako je realno očekivati da će Brejdi istrajati u svojoj tvrdnji da nije uradio ništa loše, jasno je da je ugled jednog od najvećih u istoriji sporta i te kako uprljan, a da je bačena senka na još jednu veliku sezonu Petriotsa.

Komentari / 0

Ostavite komentar