Рафинерија нафте Брод тоне у губитке

Акумулирани губитак рафинерије нафте "Брод" већи је од 260 милиона евра, док су дугорочне обавезе 310 милиона, што је три пута више од имовине предузећа, закључено је у ревизорском извјештају Рафинерије за 2014. годину, који је урадила независна ревизорске кућа "Делоитте".

Република Српска 07.05.2015 | 21:54
Рафинерија нафте Брод тоне у губитке

Осим тога, ревизор је исказао сумње у трансферне цијене са повезаним правним лицима, којима рафинерија дугује скоро 300 милиона евра. Аналитичари истичу како је само питање времена када ће се рафинерија угасити, јер се годинама преко ње извлачи велики новац.

Рафинерије нафте "Брод" у прошлој години исказала је нето губитак од 13 милиона евра, док су краткорочне обавеза Рафинерије веће од обртне имовине за скоро 20 милиона евра, па је ревизор утврдио да је неизвјестан опстанак предузећа.

"Способност Рафинерије да настави пословање зависи искључиво од континуиране финанансијске подршке матичног предузећа Њефтегазинкора Русија", закључила је независна ревизорска кућа "Делоитте".

Рафинерија повезаним правним лицима само по основу камата за дугоророчне кредите дугује 37 милиона евра, што је приближно њеном укупном годишњем приходу који је у 2014. години износио близу 40 милиона. Тако укупне дугорочне обавезе Рафинерије износе 310 милиона евра, а од тог износа чак 298 милиона евра односи се на на обавеза према повезаним правним лицима. (Оптима група, Зарубежњефт, Њефтегазинкор, Рафинерија уља Брод и Нестро Петрол Бањалука).

Треба напоменути и да Рафинерија има дуг према Пореској управи Републике Српске од 53 милиона евра за бескаматно репрограмиране пореске обавезе, а дугује и Влади РС-а 1,7 милиона евра, колико је Влада умјесто ње платила општини Брод за коришћење градског грађевинског земљишта.

Ревизор је у ревизорском извјештају исказао и сумњу у законитост трансферних цијена Рафинерије са повезаним правним лицима.

"Друштво има значајне трансакције са повезаним правним лицима. Иако руководство Друштва сматра да Друштво посједује повољну и адекватну документацију у вези са трансферним цијенама, постоји неизвјесност да се захтјеви и тумачења пореских и других органа разликују од тумачења руководства", оцјењено је у извјештају.

Економиста Зоран Павловић истиче да се новац из рафинерије трансферним цијенама извлачи годинама.

"Рафинерија према мојим информацијама прерађује само за потребе 'Нестро групе', дакле не ради и за друге прераду, тако да се трансферним цијенама добит пребацује у 'Нестро групу'. Очигледно је да је то све на терет рафинерије која ће вјероватно бити у једном моменту одведена и у банкрот. Невјероватно је да Пореска управа Републике Српске није примјенила Закон који дефинише постојање трансферних цијена повезаних лица и није извршила анализу по ком основу се може створити губитак у повезаном правном лицу, а добит пренијети у други привредни субјект", закључује Павловић.

Економиста Дамир Миљевић сматра да се у рафинерији "Брод" све одвија као у случају зворничке фабрике глинице "Бирач".

"Оно што нас највјероватније очекује када је у питању рафинерија је то да ће садашњи власник рафинерије кад тад испоручити читав проблем рафинерије пореским обвезницима Републике Српске, односно имаћемо највјероватније нову аферу "Бирач". Питање је само докле ће органи који су задужени да се баве криминалом и корупцијом да гледају шта се дешава, а ништа да не раде", каже Миљевић.

Синиша Вукелић, уредник портала "Цапитал.ба", каже да је све сумњиво са пословањем Рафинерије, и напомиње да још увијек јавност није имала на увид уговор и анексе уговора о продаји и приватизацији нафтне индустрије, те да никада није објелодањено ко су власници матичне компаније рафинерије у Броду, "Њефтегазинкора".

"Знамо да је 40 посто власник "Њефтегазинкора" државна руска компанија "Зарубезхнефт", међутим већински власници од 60 посто су три правна лица од којих за једно многи тврде да је основано тек мјесец дана прије него што ће купити рафинерију нафте у Броду", каже Вукелић.

Да подсјетимо, Руска компанија "Нефтегазинкор", основала је 2008. године "Оптима групу" која конторлише улаз и излаз сирове нафте и роба из рафинерија. И док рафинерија у Броду има акумулирани губитак од 260 милиона евра, истовремено "Оптима група" има више од 600 милиона евра годишњег промета, по чему је2013. била једна од три најјаче компаније у БиХ, а налази се и на листи 500 највећих фирми у централној Европи.

Извор: РСЕ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

мука

07.05.2015 11:25

Има ли ишта да им не тоне сем њиховог салда рачуна, нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

07.05.2015 11:26

ма није могуће Баја рекао рафинерија гигант, покретач свега позитивног у РС... ко лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

07.05.2015 11:42

Јос једна успјесна приватизација за добробит народа у Русији...ако ми не моземо продавати нафту онда смо дебили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дада

07.05.2015 11:46

Ни један обицни сверцер да је води не би била у минусу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЈКОВАН

07.05.2015 12:04

А Бродјани се куну у рафинерију...Бирач је за рафинерију мала маца, дјечији вртић... давно је Ценићка о томе говорила али нико јој није вјеровао... дајте Ценићки неограничена овлаштења и рафинерију...за 3 године бит ће профитабилан гигант без дугова, репова и свега осталог... само под једним условом ПОЛИТИКА МАРШ ИЗ РАФИНЕРИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

07.05.2015 12:11

Они су солидарни са нама,кад пропадамо да пропадамо заједно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар

07.05.2015 12:29

То су наша браћа ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРОДЈАНИН

07.05.2015 12:30

Гологузије, прије рата ни глотане гаће нису имали сада су велике газде, власници које чега...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОШТЕЊАЧИНА

07.05.2015 12:43

НИЈЕ МИ ЈАСНО ДА ЈЕ РАФИНЕРИЈА У ГУБИТКУ, МА ЛАЖУ, НИЈЕДНА ФИРМА КОЈА ЈЕ ПРИВАТИЗОВАНА ЗА ВРЕМЕ ВЛАДАВИНЕ СНСД НИЈЕ У ГУБИТКУ ОСИМ БИРАЧА АЛИ ТО СУ ЛОПОВИ СВЈЕТСКОГ КАЛИБРА, РЕЧЕ МИНИСТАР ТЕГЕЛТИЈА И ОСТАДЕ ЖИВ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

07.05.2015 13:42

Бобар банка је мала маца......бирац...устани Бато да видис ста ти другови раде!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

07.05.2015 14:00

Гдје , су сада хапсења ? Ово , се нас нетице......хахаха......идемо ми хапсити Босњаке....

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

07.05.2015 15:15

опста отимацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

07.05.2015 15:28

МА ТО СУ НАСА БРАЦА РУСИ, МА МИ БИ И РУСКО ГОВНО ПОПИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

проматрач

07.05.2015 15:48

Разлог зашто је рафинерија у Бруду у кризи је тај да у Федерацији постоји јак хрватски увознички лоби који преко царинарнице у Мостару масовно увози неоцарињено гориво. ... Довољно је само да се сниме стотине цистерни које из Плоча само пролазе кроз церинарницу а да се више чак ни фиктивно не прегледају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИНИСА

04.06.2015 15:20

Рафинерија више не постоји.Постоји само један надувани балон који само што није пукао а онда здраво!Нова власт ће да криви стару и тако у круг.А паре на сигурном,Кипар,Швајцарска,Малдиви...е животе!!

ОДГОВОРИТЕ