БиХ данас има 121 колективни центар

Министарка за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Семиха Боровац указала је на податак да и 20 година после рата у држави постоји 121 колективни центар и да још око половине избјеглих и расељених особа, отприлике милион, треба да ријеши стамбено питање.

Босна и Херцеговина 07.05.2015 | 12:00
БиХ данас има 121 колективни центар

Боровац је прецизирала да оно што се сада ради јесу велики пројекти кроз Регионални стамбени програм, затварање колективних центара и редовна обнова путем Фонда за повратак која је већ у току. 

Када је ријеч о Регионалном стамбеном програму,  министарка је подсетила да је БиХ добила могућост да путем овог програма ријеши питање стамбеног збрињавања 5.400 породица, односно 14.000 особа.
Оквир корисника је прилично сведен, објаснила је Боровац и истакла да је то био један велики и захтјеван посао који још траје, а да је проблем што се на позив јавило 25.000 особа, што је био изненађујуће велики интерес за повратак.

Како је подсјетила, провјера крајњих корисника не зависи само од БиХ него и од сусједних држава, прије свега Хрватске, Србије и Црне Горе које су у оквиру тог програма, а проблем се јавио и код великих административних процедура које захтјева Развојна банка Савјета Европе, која имплементира донаторска средства.

Изградња 1.870 стамбених јединица почеће, према неким званичним ставовима и процјенама из Министарства за људска права, током јесени ове године, а Боровац  напомиње да ће се кренути с поправком и реконструкцијом 1.380 стамбених јединица и изградњом око 438 станова.

Што се тиче колективних центара, она истиче да, " нажалост и 20 година после рата у држави има 121 центар" у којима живи 7.247 особа у јако лошим условима.

"То је тешка проблематика с којом се БиХ суочава. Начин на који ће бити ријешен овај проблем је, пре свега, кредитно задужење од Развојне банке Савета Европе од око 120 милиона конвертибилних марака (око 60 милиона евра).

Укупан пројекат који заокружује нову изградњу и стамбени опоравак је 208 милиона марка, колико је потребно да би се затворили ови колективни центри", прецизирала је Боровац.

Кредитом је, додала је ресорна министарка, обезбијеђено 120 милиона марака, а остатак ће намирити власти ентитета, кантона и локалних заједница гдје се буде вршила интеграција избјеглица и расељених особа.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

недјо2

07.05.2015 10:38

Е ово треба да дојде овај пијани цех да истразује и писе о овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

07.05.2015 20:26

121 колективни центар и 512 милеонера ??????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАВИД

14.10.2016 13:45

Расељена лица у БиХ, су цекала трајно стамбено рјесење, а не дрзавне станове, које правите од ДОНАТОРСКИХ СРЕДСТАВА. ТО ЈЕ КРИМИНАЛ У РЕГИОНУ. Да буде јос горе ти станови се зову СОЦИЈАЛНИ, а о томе раније није било говора. Лаз је да су сви расељени у колективним центрима, има их који плацају кирије, и по 15 година, ко це њима надокнадити тај новац, и компензирати њихова унистена имања која су имали прије рата, МОЈЕ МИСЉЕЊЕ ЈЕ, ДА НИКО НЕ ПРИХВАТИ ТАЈ СОЦИЈАЛНИ СТАН ИЗ РАСЕЉЕНИЦКЕ КАТЕГОРИЈЕ, ЈЕР У АНЕКСУ ВИИ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА, НЕ СТОЈИ ДА ДОНАТОРСКА СРЕДСТВА ЗА ОВЕ КАТЕГОРИЈЕ, ИДУ ДРЗАВИ ЗА СОЦИЈАЛНЕ СТАНОВЕ. НЕКА ЉУДИМА ДАЈУ НАДОКНАДЕ ЗА ПОРУСЕНУ И УНИСТЕНУ ИМОВИНУ. ТО ЈЕ ПРАВИЦНА НАДОКНАДА, А НЕ ОВА ПРЕВАРА.

ОДГОВОРИТЕ