Играње Тетриса је као храна за мозак

Тетрис одавно фасцинира научнике, а многе студије откривају да Тетрис може имати позитиван утицај на човеков мозак и подстаћи неке делове да буду ефикаснији.

Информационе технологије 04.05.2015 | 08:12
Играње Тетриса је као храна за мозак

Већина нас је бар једном играла чувену игру Тетрис а многи су на слагању популарних коцкица губили сате. Тада је то можда изгледало као губитак времена, али студије показују да Тетрис позитивно утиче на наш ум.

ПБС Дигитал Студио објавио је видео у којем се обашњава да редовно играње Тетриса (сат и по на недељно пуна три месеца) може: да учини делове мождане коре дебљом, подстакне различите делове мозга да буду ефикаснији и смањи флешбекове особа које пате од пост-трауматског стресног поремећаја.

Али, видео такође упозорава да би било која радња коју понављамо три месеца могла да промени структуру мозга.

Оно што чини Тетрис тако заразним је наша природна жеља да организујемо ствари и остваримо циљеве. Игра даје сталан низ непотпуних задатака и човек има природну жељу да те задатке реши. Наравно, играње Тетрис не утиче исто на свакога.

Истраживачи с Харварда открили су 2000. године да ова игра може да промен начин на који људи сањају. Други су писали о томе да Тетрис може да утиче на то да људи формирају навике и промене начин размишљања о свету око себе – појам који је добио и званично име, Тетрис ефекат.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар