За осам година интернет би могао да колабира

Експерти и научници упозоравају да би интернет могао бити на рубу колапса и достићи свој лимит за само осам година.

Информационе технологије 04.05.2015 | 07:18
За осам година интернет би могао да колабира

Интернет се ближи испуњењу својих крајњих капацитета пошто не успева да држи корак са потражњом за све бржим преносом података, наводе научници, преноси британски лист "Дејли мејл".

Водећи инжењери, физичари и представници телекомуникационих компанија позвани су на састанак касније овог месеца у Лондонском Краљевском друштву да би размотрили шта се може учинити да се спречи криза интернета. Бум који су доживели интернет тв, сервиси, као и све моћнији компјутери повећали су притисак на нашу комуникациону инфраструктуру, наводи "Дејли мејл".

Каблови и оптичка влакна која шаљу информације у наше лап топове, паметне телефоне и таблет рачунаре могли би достићи свој лимит у току наредних осам година.
Ендрју Елис, професор са Астон универзитета у Бирмингему, наводи да је у последњој деценији брзина интернета повећана педесетоструко, док су оптички каблови досегли максимум свог физичког капацитета и не могу да спроводе више светлости него сада.

Он додаје да интернет сада троши исту количину енергије као авиоиндустрија, што износи око два одсто утрошене енергије развијених земаља, а то је само за пренос података, и ако се томе дода електрична енергију коју троше електронски уређаји онда тај проценат расте на осам одсто.

Интернет компаније могу да поставе нове каблове, али овакав метод је скуп, а проблем је и количина струје неопходне за пренос података, јер што је интернет бржи, потребно је више енергије.

Постављање нових каблова могло би тако да значи да бисмо могли остати без енергије у року од 15 година.

Елис наводи да је зато потребно о овом проблему причати сада, односно треба утврдити шта може да се уради да се спречи будућа криза, преноси "Дејли мејл".

Извор: Билц

Коментари / 0

Оставите коментар