Из Брчког протјерана радничка права?

У ове дане када се у свијету слави рад мало је радника у БиХ који имају разлога за славље, још мање за скупе излете или путовања.

Босна и Херцеговина 02.05.2015 | 18:18
Из Брчког протјерана радничка права?

Економска и друге кризе нису заобишле ни Брчко дистрикт. Напротив – тврде у Синдикату, то је једино мјесто у Европи у коме се сва радничка права грубо газе јер и даље нема Општег колективног уговора.

Радно законодавство је у Брчком креирао ОХР у корист послодаваца а све досадашње Владе су биле само послушни сревиси. Зато ни 15 година послије дистркт нема Општи колективни уговор, тврде у Синдикату и оптужују.

Запослени и даље чекају договор три социјална партнера а послодаваци су категорични - нема Колективног уговора без уступака Синдиката о минималној цијени рада и усаглашавања Закона с етитетским.

Прича о слободним данима уз све празнике је у већини приватних фирми с прећутним односом власти, само ругалица и закону и скупштинским одлукама иако су све политичке партије пуне декларативне бриге за радничка права.

У Влади кажу - Колективни уговор је нужност, али – није до нас – и истичу да је стање неодрживо...

На Бироу у Брчком је 12. 500 незапослених. Договор социјалних партнера чека 16. 500 запослених, од тога десет ипо хиљада пријављених на минималцу и најчешће с неуредном исплатом. Ко је онда из те дуге колоне на путу у безнађе имао разлога за славље?

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зеро

02.05.2015 18:19

Боље је имати посао вец немати а имати права..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

03.05.2015 07:42

Са овог простора је протјерана логика, струка и нормала. Покварењаци и подлаци су преузели све.

ОДГОВОРИТЕ