Iz Brčkog protjerana radnička prava?

U ove dane kada se u svijetu slavi rad malo je radnika u BiH koji imaju razloga za slavlje, još manje za skupe izlete ili putovanja.

Bosna i Hercegovina 02.05.2015 | 18:18
Iz Brčkog protjerana radnička prava?

Ekonomska i druge krize nisu zaobišle ni Brčko distrikt. Naprotiv – tvrde u Sindikatu, to je jedino mjesto u Evropi u kome se sva radnička prava grubo gaze jer i dalje nema Opšteg kolektivnog ugovora.

Radno zakonodavstvo je u Brčkom kreirao OHR u korist poslodavaca a sve dosadašnje Vlade su bile samo poslušni srevisi. Zato ni 15 godina poslije distrkt nema Opšti kolektivni ugovor, tvrde u Sindikatu i optužuju.

Zaposleni i dalje čekaju dogovor tri socijalna partnera a poslodavaci su kategorični - nema Kolektivnog ugovora bez ustupaka Sindikata o minimalnoj cijeni rada i usaglašavanja Zakona s etitetskim.

Priča o slobodnim danima uz sve praznike je u većini privatnih firmi s prećutnim odnosom vlasti, samo rugalica i zakonu i skupštinskim odlukama iako su sve političke partije pune deklarativne brige za radnička prava.

U Vladi kažu - Kolektivni ugovor je nužnost, ali – nije do nas – i ističu da je stanje neodrživo...

Na Birou u Brčkom je 12. 500 nezaposlenih. Dogovor socijalnih partnera čeka 16. 500 zaposlenih, od toga deset ipo hiljada prijavljenih na minimalcu i najčešće s neurednom isplatom. Ko je onda iz te duge kolone na putu u beznađe imao razloga za slavlje?

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zero

02.05.2015 18:19

Bolje je imati posao vec nemati a imati prava..

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

03.05.2015 07:42

Sa ovog prostora je protjerana logika, struka i normala. Pokvarenjaci i podlaci su preuzeli sve.

ODGOVORITE