У Истанбулу приведено 136 демонстраната

Припадници турске полиције привели су 136 особа у Истанбулу, најмногољуднијем граду у Турској, које су у групи демонстраната, а у поводу Међународног празника рада, покушале доћи до централног трга Таксим, на којем је данас забрањено масовно окупљање.

Свијет 01.05.2015 | 18:10
У Истанбулу приведено 136 демонстраната

У Истанбулу су се за 1. мај одржали велики протести. Група демостраната за коју се претпоставља да су ноћ провели на Бејоглуу, насељу у центру Истанбула, данас је покушала насилним путем доћи до најпознатијег истанбулског трга. На овом дијелу обезбјеђење је било појачано, те су полиција и обезбјеђење поставили барикаде и успјели удаљити демонстранте који су носили различите транспаренте. Подршку из ваздуха им је пружио и полицијски хеликоптер, јавља Анадолу Агенцy (АА).

Друга група демонстраната је са Булевара Барбарос на Бешикташу, такође у центру Истанбула, покушала доћи до трга Бешикташ. Због нереда који су настали полиција је била присиљена да користи и сузавац, приликом чега су и неки политичари који су учествовали у демонстрацијама лакше повријеђени.

У сукобима полиције и демостраната, на полицију су бацане каменице, флаше и палице.

У овим нередима оштећен је и велики број возила која су се ту налазила. Приликом нереда, и бијега демостраната у стражње улице, пронађено је и ватрено оружје.

Због недозвољених демонстрација, на Сислију, приведене су четири особе и одузето 17 молотовљевих коктела.
Повријеђенима је указана медицинска помоћ.

Група демонстраната, који су носили заставе Комунистичке партије, испред споменика Републике на Таксиму покушали су одржати протесте на мјестима која нису предвиђена за окупљања и демонстрације.

У другим турским градовима радници, чланови разних синдиката, празник обиљежавају уз мирне демонстрације, окупљања и пјесму.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јулио

01.05.2015 17:12

Ако је забрана протеста онда сто су се сакупљали,у овом слуцају потпуно подрзавам полицију

ОДГОВОРИТЕ