U Istanbulu privedeno 136 demonstranata

Pripadnici turske policije priveli su 136 osoba u Istanbulu, najmnogoljudnijem gradu u Turskoj, koje su u grupi demonstranata, a u povodu Međunarodnog praznika rada, pokušale doći do centralnog trga Taksim, na kojem je danas zabranjeno masovno okupljanje.

Svijet 01.05.2015 | 18:10
U Istanbulu privedeno 136 demonstranata

U Istanbulu su se za 1. maj održali veliki protesti. Grupa demostranata za koju se pretpostavlja da su noć proveli na Bejogluu, naselju u centru Istanbula, danas je pokušala nasilnim putem doći do najpoznatijeg istanbulskog trga. Na ovom dijelu obezbjeđenje je bilo pojačano, te su policija i obezbjeđenje postavili barikade i uspjeli udaljiti demonstrante koji su nosili različite transparente. Podršku iz vazduha im je pružio i policijski helikopter, javlja Anadolu Agency (AA).

Druga grupa demonstranata je sa Bulevara Barbaros na Bešiktašu, takođe u centru Istanbula, pokušala doći do trga Bešiktaš. Zbog nereda koji su nastali policija je bila prisiljena da koristi i suzavac, prilikom čega su i neki političari koji su učestvovali u demonstracijama lakše povrijeđeni.

U sukobima policije i demostranata, na policiju su bacane kamenice, flaše i palice.

U ovim neredima oštećen je i veliki broj vozila koja su se tu nalazila. Prilikom nereda, i bijega demostranata u stražnje ulice, pronađeno je i vatreno oružje.

Zbog nedozvoljenih demonstracija, na Sisliju, privedene su četiri osobe i oduzeto 17 molotovljevih koktela.
Povrijeđenima je ukazana medicinska pomoć.

Grupa demonstranata, koji su nosili zastave Komunističke partije, ispred spomenika Republike na Taksimu pokušali su održati proteste na mjestima koja nisu predviđena za okupljanja i demonstracije.

U drugim turskim gradovima radnici, članovi raznih sindikata, praznik obilježavaju uz mirne demonstracije, okupljanja i pjesmu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Julio

01.05.2015 17:12

Ako je zabrana protesta onda sto su se sakupljali,u ovom slucaju potpuno podrzavam policiju

ODGOVORITE