У Барси ''тотално чишћење''!

Одлазе Уертас, Доелман, Лампе, Нахбар, Томас… Чекају се Лео, Боби, Тодоровић, Браун…Постоји шанса да само тројица играча из актуелног тима остану и за следећу сезону, а већ је спреман и списак појачања.

Кошарка 02.05.2015 | 10:40
У Барси ''тотално чишћење''!

Иако виђена као један од три највећа кандидата за освајање Евролиге, Барселона није успела ни да се докопа пласмана на фајнал-фор елитног клупског такмичења. Поред тога, Каталонци нису освојили ни Куп краља, а како играју у АЦБ лиги током сезоне, не делује као да ће успети да помрсе конце првом фавориту Реал Мадриду.

Велика улагања за ову сезону се нису исплатила и већ сада се управа Блаугране окренула плановима за следећу сезону. Према писању шпанских медија, Барселона спрема тоталну чистку у екипи на крају сезоне. Чак шесторица, а врло могуће и осморица кошаркаша из актуелне екипе ће напустити клуб када се заврши плеј-оф у АЦБ лиги. Барселонин директор Ђоан Креус је већ направио спсиак играча који неће бити у тиму за наредну сезону.

Клуб сигурно напуштају: Марселињо Уертас, Маћиеј Лампе, Боштјан Нахбар, Едвин Џексон, Дешон Томас којима истичу уговори. Врло вероватно је да и Марио Хезоња одлази у НБА. Такође, на списку за одлазак су Џастин Доелман и Тибор Плајс којима истичу уговори. Неизвесна је ситуација са Антом Томићем и капитеном Хуаном Карлосом Наваром. То значи да су из актуелне екипе за следећу сезону сигурни само Алекс Абринес, Томас Саторански и Бред Олесон.

Највећи проблем је Анте Томић. Њему истиче уговор на крају сзеоне, али има опцију да остане још једну годину ако не оде у НБА. Хрват има позив Јуте Џез, али Барса је спремила контрапонуду тешку 2.500.000 евра по сезони за трогодишњи уговор, с опцијом да на крају сваке сезоне може да прихвати понуду из НБА. Каталонци ће се свим силама борити за Томића којег виде као темељ новог тима. Према последњим информацијама, он би могао да одложи селидбу преко Атлантика и прихвати богату понуду Каталонаца.

Друга неизвесност је капитен Хуан Карлос Наваро. “Ла Бомба” има 35 година и договор са клубом да све док жели да игра добија уговоре на годину дана. Он изгледа још не жели у пензију и велике су шансе да ћемо га и наредне сезоне гледати у Барсином дресу.

Марселињу Уертасу истиче уговор и он је већ поручио да је после 11 година у Шпанији време да се окуша у НБА лиги. Барса би му понудила нови уговор, али он не жели. Њега ће на позицији плеја заменити Лео Вестерман који је претходну сезону играо за Лимож као позајмљен играча каталонског клуба. На позицији плејмејкера, Барсу очекује још једно појачање. То би могао да буде Џејсон Грејнџер из Уникахе. На бековским позицијама остају Абринес, Олесон и Саторански, а одлази Француз Едвин Џексон који је поптуно разочарао. Појачање би још могао да буде Пау Рибас из Валенсије, али проблем је што за њега мора да се плати обештећење.

Нови уговор сигурно неће бити понуђен ни Дешону Томасу, а као замена за њега се помиње Дерик Браун из Локомотиве Кубањ. Треба очекивати и да ће шансу на позицији крила добити млади Швеђанин Маркус Ериксон.

На позицији “четворке”, Барса одстаје без Боштјана Нахбара који је слободан у избору нове средине на крају сезоне, а иако има уговор на још годину дана, излазна врата клуба су отворена и Џастину Доелману. Могућ је његов повратак у Валенсију. Жеља Барселоне је Кипранин бугарског порекла Александар Везенков из Ариса. На позицији крилног центра се очекује повратак Марка Тодоровића из Билбаа. Црногорац је ову сезону провео у Баскији као позајмљен играч Барсе, а у марту је проглашен за најбољег играча лиге и представљаће велико појачање за екипу Ћавија Пасквала.

Што се центарских позиција тиче, Барселону ту очекује највише посла. Што због преговора са Томићем, што због жеље да доведе Бобана Марјановића. Иако изгледа све извесније да ће Боби у НБА лигу, Барса не губи наду и нада се његовом довођењу. Из клуба сигурно одлази Маћиеј Лампе којем истиче уговор и који је био један од слабијих карика. А врло вероватно и Тибор Плајс који има још једну годину уговора. Немац у Каталонији никада није поновио партије из Лаборала и постао је велико разочарење, а спекулише се о његовом повратку у домовину.

У Барселони ће на крају сезони радити “метла”, а циљ је да се направи јефтинија екипа којој ће коначни циљ бити пласман у на фајнал-фор. У претходне три сезоне је потписано 18 нових играча, потрошен је велики новац, а титула првака Европе је остала немогућа мисија.

Коментари / 0

Оставите коментар