U Barsi ''totalno čišćenje''!

Odlaze Uertas, Doelman, Lampe, Nahbar, Tomas… Čekaju se Leo, Bobi, Todorović, Braun…Postoji šansa da samo trojica igrača iz aktuelnog tima ostanu i za sledeću sezonu, a već je spreman i spisak pojačanja.

Košarka 02.05.2015 | 10:40
U Barsi ''totalno čišćenje''!

Iako viđena kao jedan od tri najveća kandidata za osvajanje Evrolige, Barselona nije uspela ni da se dokopa plasmana na fajnal-for elitnog klupskog takmičenja. Pored toga, Katalonci nisu osvojili ni Kup kralja, a kako igraju u ACB ligi tokom sezone, ne deluje kao da će uspeti da pomrse konce prvom favoritu Real Madridu.

Velika ulaganja za ovu sezonu se nisu isplatila i već sada se uprava Blaugrane okrenula planovima za sledeću sezonu. Prema pisanju španskih medija, Barselona sprema totalnu čistku u ekipi na kraju sezone. Čak šestorica, a vrlo moguće i osmorica košarkaša iz aktuelne ekipe će napustiti klub kada se završi plej-of u ACB ligi. Barselonin direktor Đoan Kreus je već napravio spsiak igrača koji neće biti u timu za narednu sezonu.

Klub sigurno napuštaju: Marselinjo Uertas, Maćiej Lampe, Boštjan Nahbar, Edvin Džekson, Dešon Tomas kojima ističu ugovori. Vrlo verovatno je da i Mario Hezonja odlazi u NBA. Takođe, na spisku za odlazak su Džastin Doelman i Tibor Plajs kojima ističu ugovori. Neizvesna je situacija sa Antom Tomićem i kapitenom Huanom Karlosom Navarom. To znači da su iz aktuelne ekipe za sledeću sezonu sigurni samo Aleks Abrines, Tomas Satoranski i Bred Oleson.

Najveći problem je Ante Tomić. Njemu ističe ugovor na kraju szeone, ali ima opciju da ostane još jednu godinu ako ne ode u NBA. Hrvat ima poziv Jute Džez, ali Barsa je spremila kontraponudu tešku 2.500.000 evra po sezoni za trogodišnji ugovor, s opcijom da na kraju svake sezone može da prihvati ponudu iz NBA. Katalonci će se svim silama boriti za Tomića kojeg vide kao temelj novog tima. Prema poslednjim informacijama, on bi mogao da odloži selidbu preko Atlantika i prihvati bogatu ponudu Katalonaca.

Druga neizvesnost je kapiten Huan Karlos Navaro. “La Bomba” ima 35 godina i dogovor sa klubom da sve dok želi da igra dobija ugovore na godinu dana. On izgleda još ne želi u penziju i velike su šanse da ćemo ga i naredne sezone gledati u Barsinom dresu.

Marselinju Uertasu ističe ugovor i on je već poručio da je posle 11 godina u Španiji vreme da se okuša u NBA ligi. Barsa bi mu ponudila novi ugovor, ali on ne želi. Njega će na poziciji pleja zameniti Leo Vesterman koji je prethodnu sezonu igrao za Limož kao pozajmljen igrača katalonskog kluba. Na poziciji plejmejkera, Barsu očekuje još jedno pojačanje. To bi mogao da bude Džejson Grejndžer iz Unikahe. Na bekovskim pozicijama ostaju Abrines, Oleson i Satoranski, a odlazi Francuz Edvin Džekson koji je poptuno razočarao. Pojačanje bi još mogao da bude Pau Ribas iz Valensije, ali problem je što za njega mora da se plati obeštećenje.

Novi ugovor sigurno neće biti ponuđen ni Dešonu Tomasu, a kao zamena za njega se pominje Derik Braun iz Lokomotive Kubanj. Treba očekivati i da će šansu na poziciji krila dobiti mladi Šveđanin Markus Erikson.

Na poziciji “četvorke”, Barsa odstaje bez Boštjana Nahbara koji je slobodan u izboru nove sredine na kraju sezone, a iako ima ugovor na još godinu dana, izlazna vrata kluba su otvorena i Džastinu Doelmanu. Moguć je njegov povratak u Valensiju. Želja Barselone je Kipranin bugarskog porekla Aleksandar Vezenkov iz Arisa. Na poziciji krilnog centra se očekuje povratak Marka Todorovića iz Bilbaa. Crnogorac je ovu sezonu proveo u Baskiji kao pozajmljen igrač Barse, a u martu je proglašen za najboljeg igrača lige i predstavljaće veliko pojačanje za ekipu Ćavija Paskvala.

Što se centarskih pozicija tiče, Barselonu tu očekuje najviše posla. Što zbog pregovora sa Tomićem, što zbog želje da dovede Bobana Marjanovića. Iako izgleda sve izvesnije da će Bobi u NBA ligu, Barsa ne gubi nadu i nada se njegovom dovođenju. Iz kluba sigurno odlazi Maćiej Lampe kojem ističe ugovor i koji je bio jedan od slabijih karika. A vrlo verovatno i Tibor Plajs koji ima još jednu godinu ugovora. Nemac u Kataloniji nikada nije ponovio partije iz Laborala i postao je veliko razočarenje, a spekuliše se o njegovom povratku u domovinu.

U Barseloni će na kraju sezoni raditi “metla”, a cilj je da se napravi jeftinija ekipa kojoj će konačni cilj biti plasman u na fajnal-for. U prethodne tri sezone je potpisano 18 novih igrača, potrošen je veliki novac, a titula prvaka Evrope je ostala nemoguća misija.

Komentari / 0

Ostavite komentar