У БиХ може свако купити наоружање

У Босни и Херцеговини већ годинама уназад оружје је могуће легално купити путем новинских огласа, иако је, с друге стране, контрола те врсте продаје и куповине практично немогућа.

Босна и Херцеговина 28.04.2015 | 10:40
У БиХ може свако купити наоружање

Ријеч је о дозволама које издају надлежни органи, односно министарства унутрашњих послова, а која потврђују обуку за руковање оружјем.

Онај ко продаје, према томе, законски је дужан да провјери да ли тргује с обученим купцем, но подаци о томе да ли се то и одвија на тај начин су непознаница.

С друге стране, тек у појединачним случајевима у огласима продавци напомињу да оружје продају искључиво онима који имају дозволу да га посједују.

Милан Саламадија, портпарол Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, појашњава за "Независне" да се оружје, у конкретном примјеру, сматра робом, а физичко и правно лице, у том контексту, продавцима.

Међутим, напомиње да не постоји закон који третира контролу садржаја у огласима, па самим тим не постоје ни услови за контролу оглашавања.

"Прометом оружја и дијелова, као и муниције, могу се бавити само регистрована предузећа за ту врсту дјелатности, док купац мора посједовати одобрење за набавку оружја, а затим осам дана од набавке и регистровати оружје код надлежних органа", прецизира он.

Према информацијама из Министарства унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево, у већини преступа који су имали облик напада или насилничког понашања у посљедње вријеме кориштено је ватрено оружје чије је поријекло посебно забрињавајуће за стручњаке ове полиције.

"У преко 99 посто употријебљеног ватреног оружја је из нелегалних токова. Наши службеници су у 2014. години одузели количину од око 3.000 комада муниције различитог калибра и 70 пиштоља, 340 пушака, 189 комада ножева, мачева, бајонета, бомби, боксера…", подаци су МУП-а Кантона Сарајево.

Армин Кржалић, професор и директор Центра за сигурносне студије БиХ, каже за "Независне" да је веома важно систематично приступити рјешавању проблема оружја из нелегалних токова.

Он је подсјетио да су посљедњи подаци које имају, из 2010. године, поражавајући, а према којима је, подсјетимо, у БиХ око 750.000 комада нелегалног оружја или у посједу сваког петог грађанина.

Према посљедњем извјештају МУП-а РС, у 2014. години је сачињено 234 извјештаја за недозвољен промет и употребу оружја против 271 лица, што је мање у односу на раније године.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

28.04.2015 08:57

ДРЖАВНИ ОРГАНИ СЕЈУ СЈЕМЕ КОРУПЦИЈЕ И МИТА. ГЛАВНИ ТРГОВЦИ ОРУЖЈЕМ, ДРОГАМА, ИЦИГАРЕТАМА, АЛКОХОЛОМ СУ ЉУДИ ИЗ ДРЖАВНОГ МИЉЕА И ЗАТО СЕ СЛОБОДНО МОГУ БАВИТИ ТИМ ПОСЛОМ. ДРЖАВНА ГРАЂЕВИНСКА МАФИЈА, ДРЖАВНА ЗЕМЉИШНА МАФИЈА, ДРЖАВНА ПОЛИЦИЈСКА МАФИЈА, ДРЖАВНА ГРАНИЧНА МАФИЈА, ДРЖАВНА ЦАРИНСКСА МАФИЈА, ДРЖАВНА ПОРЕСКА МАФИЈА. НЕМА МАФИЈЕ БЕЗ ДРЖАВНЕ МАФИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Жика

28.04.2015 09:14

Човјече радиш ли било шта. Присутан си овдје у свако доба.

Name

Калесија

28.04.2015 09:17

Једно људско БРАВО за Зику З.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јане

28.04.2015 10:37

А глупи сте сва тројица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

28.04.2015 11:52

Ова држава и ови властодршци су зло.

ОДГОВОРИТЕ