Швајцарска поново најсрећнија земља на свијету

Швајцарска је најсрећнија земља на свету, а одмах за њом су Исланд, Данска, Норвешка и Канада, показала је међународна студија о срећи, објављена у четвртак у Њујорку.

Занимљивости 24.04.2015 | 11:48
Швајцарска поново најсрећнија земља на свијету

Рангирано је 158 земаља, а Финска, Холандија, Шведска, Нови Зеланд и Аустралија су од шестог до десетог места. САД су на 15. месту, Белгија на 19, Велика Британија је на 21, а Немачка на 26. месту.

Француска је на 29. месту, Шпанија је 36, а Италија и Грчка су на 50, односно 102. месту, док је Русија на 64. Србија је у доњој половини листе, на 87. месту, иза Словеније која је на 55. месту и Хрватске која је на 62.

Рангирано је и Косово које је такође испред Србије, на 69. месту, као и Црна Гора која је на 83. месту.

Иза Србије су Македонија која је доспела на 93. место, Албанија је 95, а Босна и Херцеговина је на 96. месту.

Извештај о срећи у свету је трећи годишњи, а циљ се да се покуша да се утиче на политику држава. Уједињене нације су ту студију први пут објавиле 2012. године, пренела је агенција АФП. Истраживачи су листу саставили на основу очекиваног животног века уз добро здравље, БДП по глави становника, друштвене подршке - могу ли се становници ослонити на некога, поверења - мереног перцепцијом одсуства корупције из политике или рада, перцепције слободе при одлучивању у животу, и на основу процене великодушности у друштву.

Тринаест првопласираних земаља је исто као 2014. године, али у другачијем редоследу, рекао је Џефри Сакс, директор Института за Земљу на Универзитету Колумбија у Њујорку, један од аутора извештаја групе независних експерата.

Те земље имају и богатство и јаку друштвену подршку, релативно поштене и одговорне власти, рекао је он на конференцији за новинаре. "Земље у тој групи нису високо рангиране због прихода, већ због друштвене подршке, или по оба критеријума", додао је он.

Авганистан (153. место) и ратом разорена Сирија (156.) придружили су се групи од десет најмање срећних земаља, на дну ранг-листе: Того (158.), Бурунди (157.), Бенин (155.), Руанда (154.), Буркина Фасо (152.), Обала Слоноваче (151.), Гвинеја (150.) и Чад (149. место).

Упркос рату, Ирак је на 112. месту, и то испред Јужне Африке, Индије, Кеније и - Бугарске. Поред новца, извештај наглашава значај правичности, поштења, поверења и доброг здравља, уз напомену да економска криза или природне катастрофе не руше нужно срећу.

Ирска и Исланд су најбољи примери земаља које су успеле да остану срећне, захваљујући јакој друштвеној подршци, упркос финансијској кризи која их је озбиљно погодила. Извештај помиње и регион Фукушиме у Јапану, где је земљотрес 2011. године "довео до повећања поверења и среће", због јачања веза међу људима.

"Једна од препорука је да се мерење среће употреби да би се помогло свету у овом периоду постављања нових циљева одрживог развоја", рекао је Сакс. Он је такође нагласио значај детињства за касније остваривање срећног живота. "Морамо да рано инвестирају у живот деце, тако да постану независни одрасли, продуктивни и срећни, доприносећи и друштвено, и економски", додао је он.

Аутори Извештаја који је објавила СДСН (Сустаинабле Девелопмент Солутионс Нетwорк - Мрежа за одржива развојна решења), су и Џон Хеливел с канадског Универзитета УБЦ (Универзитет Британаске Колумбије) и Ричард Лајард са економског факултета у Лондону (Лондон Сцхоол оф Ецономицс), навела је агенција АФП.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар