Švajcarska ponovo najsrećnija zemlja na svijetu

Švajcarska je najsrećnija zemlja na svetu, a odmah za njom su Island, Danska, Norveška i Kanada, pokazala je međunarodna studija o sreći, objavljena u četvrtak u Njujorku.

Zanimljivosti 24.04.2015 | 11:48
Švajcarska ponovo najsrećnija zemlja na svijetu

Rangirano je 158 zemalja, a Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija su od šestog do desetog mesta. SAD su na 15. mestu, Belgija na 19, Velika Britanija je na 21, a Nemačka na 26. mestu.

Francuska je na 29. mestu, Španija je 36, a Italija i Grčka su na 50, odnosno 102. mestu, dok je Rusija na 64. Srbija je u donjoj polovini liste, na 87. mestu, iza Slovenije koja je na 55. mestu i Hrvatske koja je na 62.

Rangirano je i Kosovo koje je takođe ispred Srbije, na 69. mestu, kao i Crna Gora koja je na 83. mestu.

Iza Srbije su Makedonija koja je dospela na 93. mesto, Albanija je 95, a Bosna i Hercegovina je na 96. mestu.

Izveštaj o sreći u svetu je treći godišnji, a cilj se da se pokuša da se utiče na politiku država. Ujedinjene nacije su tu studiju prvi put objavile 2012. godine, prenela je agencija AFP. Istraživači su listu sastavili na osnovu očekivanog životnog veka uz dobro zdravlje, BDP po glavi stanovnika, društvene podrške - mogu li se stanovnici osloniti na nekoga, poverenja - merenog percepcijom odsustva korupcije iz politike ili rada, percepcije slobode pri odlučivanju u životu, i na osnovu procene velikodušnosti u društvu.

Trinaest prvoplasiranih zemalja je isto kao 2014. godine, ali u drugačijem redosledu, rekao je Džefri Saks, direktor Instituta za Zemlju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, jedan od autora izveštaja grupe nezavisnih eksperata.

Te zemlje imaju i bogatstvo i jaku društvenu podršku, relativno poštene i odgovorne vlasti, rekao je on na konferenciji za novinare. "Zemlje u toj grupi nisu visoko rangirane zbog prihoda, već zbog društvene podrške, ili po oba kriterijuma", dodao je on.

Avganistan (153. mesto) i ratom razorena Sirija (156.) pridružili su se grupi od deset najmanje srećnih zemalja, na dnu rang-liste: Togo (158.), Burundi (157.), Benin (155.), Ruanda (154.), Burkina Faso (152.), Obala Slonovače (151.), Gvineja (150.) i Čad (149. mesto).

Uprkos ratu, Irak je na 112. mestu, i to ispred Južne Afrike, Indije, Kenije i - Bugarske. Pored novca, izveštaj naglašava značaj pravičnosti, poštenja, poverenja i dobrog zdravlja, uz napomenu da ekonomska kriza ili prirodne katastrofe ne ruše nužno sreću.

Irska i Island su najbolji primeri zemalja koje su uspele da ostanu srećne, zahvaljujući jakoj društvenoj podršci, uprkos finansijskoj krizi koja ih je ozbiljno pogodila. Izveštaj pominje i region Fukušime u Japanu, gde je zemljotres 2011. godine "doveo do povećanja poverenja i sreće", zbog jačanja veza među ljudima.

"Jedna od preporuka je da se merenje sreće upotrebi da bi se pomoglo svetu u ovom periodu postavljanja novih ciljeva održivog razvoja", rekao je Saks. On je takođe naglasio značaj detinjstva za kasnije ostvarivanje srećnog života. "Moramo da rano investiraju u život dece, tako da postanu nezavisni odrasli, produktivni i srećni, doprinoseći i društveno, i ekonomski", dodao je on.

Autori Izveštaja koji je objavila SDSN (Sustainable Development Solutions Network - Mreža za održiva razvojna rešenja), su i Džon Helivel s kanadskog Univerziteta UBC (Univerzitet Britanaske Kolumbije) i Ričard Lajard sa ekonomskog fakulteta u Londonu (London School of Economics), navela je agencija AFP.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar