Антић: Није крива кафа, него Михајловићева

За квар на владином авиону "фалкон", којим је председник Србије Томислав Николић кренуо у посету папи Фрањи, саветник председника Републике Оливер Антић оптужује искључиво потпредседницу Владе Србије Зорану Михајловић због њених надлежности као министарке за грађевину, саобраћај и инфраструктуру.

Србија 22.04.2015 | 08:55
Антић: Није крива кафа, него Михајловићева

Он је за дневник "Данас" рекао да пратиоци председника који су били у авиону у тренутку квара нису угрозили репутацију институције председника препричавањем својих утисака, који су у највећем делу јавности оцењени као претерани и сувишни, и истакао да је председнику Николићу био угрожен живот, за шта одговорност сноси Зорана Михајловић.

"Председников живот јер био угрожен јер надлежно министарство, министарство које води Зорана Михајловић, није поштовало процедуре и реаговало на пропусте на које јој је било указано...", рекао је Антић.

У авиону фалкон којим је председник Николић путовао "случајно је активиран прекидач за случај нужде након што је просута кафа по контролној табли, а при понирању се угасио и мотор број 3, који је поново упаљен после неколико минута", наводи се у документацији коју је објавило Министарство саобраћаја и инфраструктуре.

"Несумњиво да је дошло до квара мотора, све је то утврђено сада, да је авион изгубио висину, и тако редом... Узрочна веза између кафе и престанка рада мотора је потпуно измишљена и нема никакве везе. Истицати неку кафу, а престао је да ради мотор, то је неозбиљно", тврди Антић.

Он је истакао да је "битан престанак рада мотора".

"То значи да не постоји озбиљно одржавање рада таквог мотора, и то је питање - да ли је то све у складу са прописима. Постоје строги прописи који уређују начин одржавања и контроле летелица. Ми имамо контролу америчке федералне агенције за контролу саобраћаја... Значи, она је извршила контролу свих авиопревозника у Србији зато што треба да се њима лети у Америку, то су предуслови, услови да бисмо добили дозволу да летимо у Америку. Утврђено је да наш Директорат за цивилно ваздухопловство нема контролора за летелице лир џет и фалкон, и они су наложили да се то исправи, али то никада није урађено", нагласио је Антић.

"Да наставим... То је у надлежности министарке саобраћаја Зоране Михајловић, да уведе те контролоре... Било би добро да се она мало позабави својим послом", образложио је даље саветник председника.

На питање листа како коментарише наводе да су председникови сарадници претерали у описима ситуације у авиону и да су тај догађај представили драматичније од онога како се стварно десио, он је још једном поновио да је све изгледало као да се авион руши.

"Како претерано, то је тако изгледало изнутра, ми смо сведоци, ми ваљда знамо како је то изгледало! То је изгледало као да се авион руши. Знате, кад престане рад мотора авиона, то је мислим... То што ме питате је потпуно смешно. Него, ово је битно, ово што сам рекао у вези са Зораном Михајловић, то је чиста њена одговорност", поновио је Антић.

Извор: Данас

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ДрПига

22.04.2015 07:02

Кад би она самном полетјела све би јој било опростено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрПига

22.04.2015 07:10

Пилот Босанац радио ко пилот, и зову га из контролног торња- Молимо Вас реците нам Вашу висину и положај? - Метар и осамдесет, сједим и пијем кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

22.04.2015 07:50

Кад проспес кафу по даљинском ни телевизор не ради .

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајјко

22.04.2015 09:33

Јер је у вези са Милом, то је зато.

ОДГОВОРИТЕ