Antić: Nije kriva kafa, nego Mihajlovićeva

Za kvar na vladinom avionu "falkon", kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić krenuo u posetu papi Franji, savetnik predsednika Republike Oliver Antić optužuje isključivo potpredsednicu Vlade Srbije Zoranu Mihajlović zbog njenih nadležnosti kao ministarke za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu.

Srbija 22.04.2015 | 08:55
Antić: Nije kriva kafa, nego Mihajlovićeva

On je za dnevnik "Danas" rekao da pratioci predsednika koji su bili u avionu u trenutku kvara nisu ugrozili reputaciju institucije predsednika prepričavanjem svojih utisaka, koji su u najvećem delu javnosti ocenjeni kao preterani i suvišni, i istakao da je predsedniku Nikoliću bio ugrožen život, za šta odgovornost snosi Zorana Mihajlović.

"Predsednikov život jer bio ugrožen jer nadležno ministarstvo, ministarstvo koje vodi Zorana Mihajlović, nije poštovalo procedure i reagovalo na propuste na koje joj je bilo ukazano...", rekao je Antić.

U avionu falkon kojim je predsednik Nikolić putovao "slučajno je aktiviran prekidač za slučaj nužde nakon što je prosuta kafa po kontrolnoj tabli, a pri poniranju se ugasio i motor broj 3, koji je ponovo upaljen posle nekoliko minuta", navodi se u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

"Nesumnjivo da je došlo do kvara motora, sve je to utvrđeno sada, da je avion izgubio visinu, i tako redom... Uzročna veza između kafe i prestanka rada motora je potpuno izmišljena i nema nikakve veze. Isticati neku kafu, a prestao je da radi motor, to je neozbiljno", tvrdi Antić.

On je istakao da je "bitan prestanak rada motora".

"To znači da ne postoji ozbiljno održavanje rada takvog motora, i to je pitanje - da li je to sve u skladu sa propisima. Postoje strogi propisi koji uređuju način održavanja i kontrole letelica. Mi imamo kontrolu američke federalne agencije za kontrolu saobraćaja... Znači, ona je izvršila kontrolu svih avioprevoznika u Srbiji zato što treba da se njima leti u Ameriku, to su preduslovi, uslovi da bismo dobili dozvolu da letimo u Ameriku. Utvrđeno je da naš Direktorat za civilno vazduhoplovstvo nema kontrolora za letelice lir džet i falkon, i oni su naložili da se to ispravi, ali to nikada nije urađeno", naglasio je Antić.

"Da nastavim... To je u nadležnosti ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović, da uvede te kontrolore... Bilo bi dobro da se ona malo pozabavi svojim poslom", obrazložio je dalje savetnik predsednika.

Na pitanje lista kako komentariše navode da su predsednikovi saradnici preterali u opisima situacije u avionu i da su taj događaj predstavili dramatičnije od onoga kako se stvarno desio, on je još jednom ponovio da je sve izgledalo kao da se avion ruši.

"Kako preterano, to je tako izgledalo iznutra, mi smo svedoci, mi valjda znamo kako je to izgledalo! To je izgledalo kao da se avion ruši. Znate, kad prestane rad motora aviona, to je mislim... To što me pitate je potpuno smešno. Nego, ovo je bitno, ovo što sam rekao u vezi sa Zoranom Mihajlović, to je čista njena odgovornost", ponovio je Antić.

Izvor: Danas

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

DrPiga

22.04.2015 07:02

Kad bi ona samnom poletjela sve bi joj bilo oprosteno.

ODGOVORITE
Name

DrPiga

22.04.2015 07:10

Pilot Bosanac radio ko pilot, i zovu ga iz kontrolnog tornja- Molimo Vas recite nam Vašu visinu i položaj? - Metar i osamdeset, sjedim i pijem kafu.

ODGOVORITE
Name

dott

22.04.2015 07:50

Kad prospes kafu po daljinskom ni televizor ne radi .

ODGOVORITE
Name

rajjko

22.04.2015 09:33

Jer je u vezi sa Milom, to je zato.

ODGOVORITE