БиХ: Јавне набавке, највећи извор корупције

Резултати истраживања мреже АЦЦАУНТ, које је за циљ имало утврђивања стања у области јавних набавки, су поражавајући.

Босна и Херцеговина 21.04.2015 | 22:48
 БиХ: Јавне набавке, највећи извор корупције

Још једном је потврђено да је корупција проблем број 1 у БиХ, а тај проблем је највидљивији у процесу јавних набавки.

Јавне набавке у БиХ могле би се прије назвати тајним набавкама јер готово половина институција обухваћених истраживањем, не проводи отворене поступке приликом процедура јавних набавки и дражи су им
тзв.директни споразуми.

"Транспарентно провођење јавних набавки показало се као кључни фактор у борби против корупције и злоупотреба. Пракса је показала да се злоупотребе најчешће догађају у тим не транспарентним набавкама'', каже Игор Вукајловић из Удружења грађана Тендер.

Годишње се на свим нивоима власти у БиХ за јавне набавке потроши око 4 милијарде марака буџетских средстава. За 2-3 милијарде нема увида и не зна се како су потрошене.

"И што је најгоре не постоји нико ко је због тога одговарао. Непостоји нико ко се због тога ухватио за главу'', упозорава директор мреже АЦЦОУНТ Елдин Карић и позива новоформирану власт у БиХ да се уозбиљи и да
покрене испитивање одговорности.

"Ми од 2008.године до данас назадујемо и неко због тога мора одговарати. За 2 милијарде марака, колико је нестало у приватним џеповима, могли смо имати још два аутопута, а не ове "патрљке" аутопутева који завршавају у беспућу'', истиче Карић.

Мрежа АЦЦОУНТ истраживање о процедурама јавних набавки провела је у 465 институција на свим нивоима власти у БиХ.

Позиву за учешће у истраживању, односно попуњавању анкетног упитника са 15 питања, није се одазвало око 50 институција међу којима је и Министарство финансија у Влади Републике Српске.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зна се све

21.04.2015 17:38

Упорно перу паре из буџета. Дижу кредите и перу те кредите. Болесни су. А Америка и Еуропа им даје кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

21.04.2015 18:44

Текући режим је највећи извор корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

21.04.2015 20:01

Врло интересантно би било чути мишљење тузилаца о овоме.Шта им је потребно да подигну оптужницу за корупцију из јавних набавки?Можда чекају да проради савјест код криминалаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

21.04.2015 20:44

Сватите да иза свега стоји систем ,политика! БиХ није спремна да се обрацуна да криминалом И корупцијом то је оцигледно! Изведе се по која акција на сит он буранији да би се. Јавности створила слика да ае несто десава И ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

22.04.2015 06:06

Ста ти Елдине Карицу прицас о ауто цестама када ти је Енсад Кариц родјак који је са Хамедом Рамицем Еуро Асфалт и свитом покрао путем тендера 1 милијарду јер стално иду анеxи и одгоде и увецања колицина заслузио је дозивотну робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

22.04.2015 06:16

МА ЈОК КАКВЕ ЈАВНЕ НАБАВКЕ НЕМА ТУ НЕКИХ ПАРА ЕВО МИ ИНТЕГРАЛ НИСКОГРАДЊА ЛАКТАСИ И МГ МИНД ЈЕДВА ПРЕЗИВЉАВАМО МОЗДА ГОДИСЊЕ УЗМЕМО МИЛИЈАРДУ КМ И ТО ЈЕ ТО ПА И НИЈЕ ТО НЕКА ЛОВА ДОК НАМИРИМО СТВАРНЕ ВЛАСНИКЕ НАМА СЛАБО ОСТАНЕ АЛ ЕТО ГУРАМО ДАЉЕ КО ПАПЦИ ЗА ДОБРОБИТ НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ