BiH: Javne nabavke, najveći izvor korupcije

Rezultati istraživanja mreže ACCAUNT, koje je za cilj imalo utvrđivanja stanja u oblasti javnih nabavki, su poražavajući.

Bosna i Hercegovina 21.04.2015 | 22:48
 BiH: Javne nabavke, najveći izvor korupcije

Još jednom je potvrđeno da je korupcija problem broj 1 u BiH, a taj problem je najvidljiviji u procesu javnih nabavki.

Javne nabavke u BiH mogle bi se prije nazvati tajnim nabavkama jer gotovo polovina institucija obuhvaćenih istraživanjem, ne provodi otvorene postupke prilikom procedura javnih nabavki i draži su im
tzv.direktni sporazumi.

"Transparentno provođenje javnih nabavki pokazalo se kao ključni faktor u borbi protiv korupcije i zloupotreba. Praksa je pokazala da se zloupotrebe najčešće događaju u tim ne transparentnim nabavkama'', kaže Igor Vukajlović iz Udruženja građana Tender.

Godišnje se na svim nivoima vlasti u BiH za javne nabavke potroši oko 4 milijarde maraka budžetskih sredstava. Za 2-3 milijarde nema uvida i ne zna se kako su potrošene.

"I što je najgore ne postoji niko ko je zbog toga odgovarao. Nepostoji niko ko se zbog toga uhvatio za glavu'', upozorava direktor mreže ACCOUNT Eldin Karić i poziva novoformiranu vlast u BiH da se uozbilji i da
pokrene ispitivanje odgovornosti.

"Mi od 2008.godine do danas nazadujemo i neko zbog toga mora odgovarati. Za 2 milijarde maraka, koliko je nestalo u privatnim džepovima, mogli smo imati još dva autoputa, a ne ove "patrljke" autoputeva koji završavaju u bespuću'', ističe Karić.

Mreža ACCOUNT istraživanje o procedurama javnih nabavki provela je u 465 institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Pozivu za učešće u istraživanju, odnosno popunjavanju anketnog upitnika sa 15 pitanja, nije se odazvalo oko 50 institucija među kojima je i Ministarstvo finansija u Vladi Republike Srpske.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Zna se sve

21.04.2015 17:38

Uporno peru pare iz budžeta. Dižu kredite i peru te kredite. Bolesni su. A Amerika i Europa im daje kredite.

ODGOVORITE
Name

radnik

21.04.2015 18:44

Tekući režim je najveći izvor korupcije.

ODGOVORITE
Name

Darko

21.04.2015 20:01

Vrlo interesantno bi bilo čuti mišljenje tuzilaca o ovome.Šta im je potrebno da podignu optužnicu za korupciju iz javnih nabavki?Možda čekaju da proradi savjest kod kriminalaca?

ODGOVORITE
Name

snouden

21.04.2015 20:44

Svatite da iza svega stoji sistem ,politika! BiH nije spremna da se obracuna da kriminalom I korupcijom to je ocigledno! Izvede se po koja akcija na sit on buraniji da bi se. Javnosti stvorila slika da ae nesto desava I radi.

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

22.04.2015 06:06

Sta ti Eldine Karicu pricas o auto cestama kada ti je Ensad Karic rodjak koji je sa Hamedom Ramicem Euro Asfalt i svitom pokrao putem tendera 1 milijardu jer stalno idu anexi i odgode i uvecanja kolicina zasluzio je dozivotnu robiju

ODGOVORITE
Name

bl

22.04.2015 06:16

MA JOK KAKVE JAVNE NABAVKE NEMA TU NEKIH PARA EVO MI INTEGRAL NISKOGRADNJA LAKTASI I MG MIND JEDVA PREZIVLJAVAMO MOZDA GODISNJE UZMEMO MILIJARDU KM I TO JE TO PA I NIJE TO NEKA LOVA DOK NAMIRIMO STVARNE VLASNIKE NAMA SLABO OSTANE AL ETO GURAMO DALJE KO PAPCI ZA DOBROBIT NARODA.

ODGOVORITE