“Рањена птица” заборављена на Козари

Споменик „Рањена птица“ на Јокином брду у Козари посвећен дјеци логорашима у Другом свјетском рату, напуштен је и заборављен. Ради се о јединственом обиљежју које су некада многи посјећивали а посебно ученици.

Република Српска 20.04.2015 | 20:34
“Рањена птица” заборављена на Козари

„Рањена птица“, у њедрима Козаре, која свједочи о трагичној судбини више хиљада козарске деце у усташким логорима смрти, у потпуности је запостављена и заборављена.

Ово обиљежје којег је од старог оружја сакупљеног на Козари израдио словеначки скулптор Тоне Светина 1983. године, једино чувају и уређују Биљана и Никола Поњевић, чија викендица је поред споменика „дјеци Козаре која се нису вратила из рата“.

Мјештани оближњег засеока Пејићи у подградачком крају, кажу да двадесет година нико није положио цвијеће нити вијенац испод крила „Рањене птице“.

Ипак, у „Културном центру“ Градишка обећали су да ће помоћи да се врати живот овом знаменитом мјесту.

„Рањена птица“ је дио југословенског пројекта „Арена тражи ваше најмилије“ у оквиру којег је снимљен филм „Три јаблана“, написано неколико монодрама међу којима „Јока кћи козарачка“ Марина Зурла, роман „Вучићи“ Тоне Светине и друга остварења.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

21.04.2015 06:35

ШТО СЕ МОЖЕ ДРУГО ОЧЕКИВАТИ ОД ЦРВЕНДАЋА. ЧЕКАМО ДА ПОСЛЕДЊИ ЦРВЕНДАЋ-ПИТАР-ЖИВИЧАР ОДЕ! АЛИ ОСТАЈУ ПОТОМЦИ, УНУЦИ, ПРАУНУЦИ И ЧУКУНЧИЋИ ДА. ДА КОНАЧНО ЈЕДНОМ КОД СПОМЕНИКА ДР. МЛАДЕНУ СТОЈАНОВИЋУ ПРЕСТАНУ ПУШТАТИ БРОЗОВКЕ ЈЕЛ ТО НЕ БИ СЕ СВИДЈЕЛО СВАКОМ НОРМАЛНОМ ЧОВЈЕКУ А КАМОЛИ МЛАДЕНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

21.04.2015 07:32

зика...пријатно

ОДГОВОРИТЕ