“Ranjena ptica” zaboravljena na Kozari

Spomenik „Ranjena ptica“ na Jokinom brdu u Kozari posvećen djeci logorašima u Drugom svjetskom ratu, napušten je i zaboravljen. Radi se o jedinstvenom obilježju koje su nekada mnogi posjećivali a posebno učenici.

Republika Srpska 20.04.2015 | 20:34
“Ranjena ptica” zaboravljena na Kozari

„Ranjena ptica“, u njedrima Kozare, koja svjedoči o tragičnoj sudbini više hiljada kozarske dece u ustaškim logorima smrti, u potpunosti je zapostavljena i zaboravljena.

Ovo obilježje kojeg je od starog oružja sakupljenog na Kozari izradio slovenački skulptor Tone Svetina 1983. godine, jedino čuvaju i uređuju Biljana i Nikola Ponjević, čija vikendica je pored spomenika „djeci Kozare koja se nisu vratila iz rata“.

Mještani obližnjeg zaseoka Pejići u podgradačkom kraju, kažu da dvadeset godina niko nije položio cvijeće niti vijenac ispod krila „Ranjene ptice“.

Ipak, u „Kulturnom centru“ Gradiška obećali su da će pomoći da se vrati život ovom znamenitom mjestu.

„Ranjena ptica“ je dio jugoslovenskog projekta „Arena traži vaše najmilije“ u okviru kojeg je snimljen film „Tri jablana“, napisano nekoliko monodrama među kojima „Joka kći kozaračka“ Marina Zurla, roman „Vučići“ Tone Svetine i druga ostvarenja.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

21.04.2015 06:35

ŠTO SE MOŽE DRUGO OČEKIVATI OD CRVENDAĆA. ČEKAMO DA POSLEDNJI CRVENDAĆ-PITAR-ŽIVIČAR ODE! ALI OSTAJU POTOMCI, UNUCI, PRAUNUCI I ČUKUNČIĆI DA. DA KONAČNO JEDNOM KOD SPOMENIKA DR. MLADENU STOJANOVIĆU PRESTANU PUŠTATI BROZOVKE JEL TO NE BI SE SVIDJELO SVAKOM NORMALNOM ČOVJEKU A KAMOLI MLADENU.

ODGOVORITE
Name

Pravda

21.04.2015 07:32

zika...prijatno

ODGOVORITE