Рекултивација простора око Рудника "Сасе"

Рудник олова и цинка "Сасе" код Сребренице модернизовао је прераду руде, уградио филтере и смањио емисију прашине и загађења околине, а простор око рудника претворен је у оазу за одмор и рекреацију, преноси Срна.

Република Српска 20.04.2015 | 11:46
Рекултивација простора око Рудника "Сасе"

Предсједник Управног одбора овог колектива Јелена Петрић каже да је укупно рекултивисано 82.912 метара квадратних простора, од чега је 5.657 метара квадратних засађено воћем, односно подигнута је плантажа шљива и крушака.

Око 7,4 хектара површине старог јаловишта и круна бране актуелног јаловишта претворени су у ливаду која је засијана вјештачком травом и гдје, како истичу у руководству овог колектива, на љето планирају организовати такмичења у косидби.

Преосталих око три хектара простора претворено је у паркове у којима су засађени цвијеће, чемпреси и друго украсно дрвеће.

На површинама око јаловишта и новог корита у које је измјештен ток Сашанске ријеке, изграђени су бициклистичке и стазе за шетњу и рекреацију, игралишта за тенис и мале спортове, те брвнаре за дружење и забаву радника при организовању спортских такмичења или испраћаја рудара у пензију.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

радник

20.04.2015 09:55

Отели су све. Не само тај рудник.

ОДГОВОРИТЕ