Rekultivacija prostora oko Rudnika "Sase"

Rudnik olova i cinka "Sase" kod Srebrenice modernizovao je preradu rude, ugradio filtere i smanjio emisiju prašine i zagađenja okoline, a prostor oko rudnika pretvoren je u oazu za odmor i rekreaciju, prenosi Srna.

Republika Srpska 20.04.2015 | 11:46
Rekultivacija prostora oko Rudnika "Sase"

Predsjednik Upravnog odbora ovog kolektiva Jelena Petrić kaže da je ukupno rekultivisano 82.912 metara kvadratnih prostora, od čega je 5.657 metara kvadratnih zasađeno voćem, odnosno podignuta je plantaža šljiva i krušaka.

Oko 7,4 hektara površine starog jalovišta i kruna brane aktuelnog jalovišta pretvoreni su u livadu koja je zasijana vještačkom travom i gdje, kako ističu u rukovodstvu ovog kolektiva, na ljeto planiraju organizovati takmičenja u kosidbi.

Preostalih oko tri hektara prostora pretvoreno je u parkove u kojima su zasađeni cvijeće, čempresi i drugo ukrasno drveće.

Na površinama oko jalovišta i novog korita u koje je izmješten tok Sašanske rijeke, izgrađeni su biciklističke i staze za šetnju i rekreaciju, igrališta za tenis i male sportove, te brvnare za druženje i zabavu radnika pri organizovanju sportskih takmičenja ili ispraćaja rudara u penziju.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

radnik

20.04.2015 09:55

Oteli su sve. Ne samo taj rudnik.

ODGOVORITE