Оранице пуне стријепњи

Почела пролећна сетва у Српској, пољопривредници страхују да се не понови прошла година. Ратари се жале на скуп репроматеријал и мале подстицаје. Журе да у десет дана заврше сетву.

Република Српска 18.04.2015 | 13:53
Оранице пуне стријепњи

Пролећна сетва у Српској је почела - сунчано време омогућило је ратарима да са машинама уђу у поља и да "баце" семе. Упркос бројним проблемима, многи су са оптимизмом ушли у оранице, али и стрепњом да се не понови прошла година и да не касне подстицаји од државе!

Планирано је да у Српској у пролећној сетви буде засејано од 80.000 до 100.000 хектара површине, од чега ће највише заузети површине под кукурузом, око 42 одсто.

- Време је идеално за радове у пољу! Земља још није у најбољем стању, јер је било много падавина. Надамо се да ће нас лепо време пратити током целе сетве и да ћемо у наредних десетак дана завршити посао - каже за "Новости" ратар из Лијевче Поља, Ненад Симић.

Влада је обезбедила 60 милиона марака за подстицаје пољопривреди у овој години, али ратари се жале да им касни још део новчане помоћи из прошле године. У питању је сума од скоро 14 милиона марака.

Природа пуна потенцијала

Стручњаци кажу да РС мора боље да искористи изванредне природне потенцијале за производњу хране. Наводе податак да је готово 95 одсто територије РС руралног типа и да би тај потенцијал морао бити носилац привредног развоја.

Учешће пољопривреде у БДП је свега 8,9 одсто. Вредност пољопривредне производње у РС је у 2007. била 810 милиона КМ, а у 2012. 722 милиона КМ. Пољопривредници у РС сваке године уложе у производњу, набавку репроматеријала и услуга око 400 милиона КМ. Забрињава и податак да је у РС око 50 одсто необрађеног земљишта.

- Репроматеријал је веома скуп и неки ратари морају да га купују на кредит. Сналазимо се некако, мада има и оних који одустају од сетве, или смањују површине. Многи страхују да се не понове прошлогодишње кише и поплаве - казао је Симић.

У Влади кажу да у складу са могућностима чине све да подрже ратаре.

Наводе податак да је пре почетка сетве исплаћено 21,16 милиона КМ за укупно 28.000 корисника, док је за набавку регресираног дизел горива обезбеђено шест милиона КМ.

Председник Удружења ратара Семберије Љубо Малетић каже, за "Новости", да су радови у пољу интензивирани након ускршњих празника.

- Ако време остане као сада, до 25. априла требало би да буде завршено 80 одсто пролећне сетве, што се тиче кукуруза - рекао је Малетић и додао да се произвођачи тешко сналазе, јер поплављени још нису добили помоћ.

Лепо време погодује и сетви поврћа, па су и повртарима пуне руке посла. Они највише сеју лук, кромпир, паприку, купус и лубеницу.

- Тренутне временске прилике погодују сетви поврћа - рекао нам је председник Удружења повртара РС Бране Мастало.

И повртари се жале на мале и нередовне подстицаје. Правилником о подстицајима предвиђена је субвенција до 15 одсто од просечне тржишне цене по јединици производа. Све то утицало је да ове године површине под поврћем буду смањене за 20 одсто.

И воћари су задовољни временским приликама, јер већина воћних засада добро цвета, пре свега, јабука, бресква и трешња. Председник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић рекао је да ће воћари, ако не буде временских непогода, имати једну од роднијих година.

Више од 75 одсто засада чине јабуке, највише сорта ајдаред, док су остало засади крушке, шљиве, мање трешње и брескве. У Српској има око 7.000 хектара воћњака, од којих је око 3.000 хектара у Поткозарју.

Воћари очекују да подстицаји за произведено и продато воће буду на нивоу прошлогодишњих, односно шест фенинга по килограму јабука и 12 фенинга по килограму крушака.

- За прошлу годину смо добили подстицаје за произведено и продато воће и накнаду штете од дрвенара и града, али није исплаћено за капитална улагања и то очекујемо у току овог месеца - рекао је Дојчиновић.

Природа пуна потенцијала

Стручњаци кажу да РС мора боље да искористи изванредне природне потенцијале за производњу хране. Наводе податак да је готово 95 одсто територије РС руралног типа и да би тај потенцијал морао бити носилац привредног развоја. Учешће пољопривреде у БДП је свега 8,9 одсто.

Вредност пољопривредне производње у РС је у 2007. била 810 милиона КМ, а у 2012. 722 милиона КМ. Пољопривредници у РС сваке године уложе у производњу, набавку репроматеријала и услуга око 400 милиона КМ. Забрињава и податак да је у РС око 50 одсто необрађеног земљишта.

Гориво

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбедило је средства за регресирано дизел гориво као наставак подршке пољопривредним произвођачима, који од четвртка могу да почну са његовим преузимањем.

Из Министарства је саопштено да сви пољопривредни произвођачи имају право на 100 литара по хектару. Преузимање горива врши се код дистрибутера нафте који су потписали споразум са ресорним министарством. Списак дистрибутера доступан је на интернет-страници Министарства.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар