Oranice pune strijepnji

Počela prolećna setva u Srpskoj, poljoprivrednici strahuju da se ne ponovi prošla godina. Ratari se žale na skup repromaterijal i male podsticaje. Žure da u deset dana završe setvu.

Republika Srpska 18.04.2015 | 13:53
Oranice pune strijepnji

Prolećna setva u Srpskoj je počela - sunčano vreme omogućilo je ratarima da sa mašinama uđu u polja i da "bace" seme. Uprkos brojnim problemima, mnogi su sa optimizmom ušli u oranice, ali i strepnjom da se ne ponovi prošla godina i da ne kasne podsticaji od države!

Planirano je da u Srpskoj u prolećnoj setvi bude zasejano od 80.000 do 100.000 hektara površine, od čega će najviše zauzeti površine pod kukuruzom, oko 42 odsto.

- Vreme je idealno za radove u polju! Zemlja još nije u najboljem stanju, jer je bilo mnogo padavina. Nadamo se da će nas lepo vreme pratiti tokom cele setve i da ćemo u narednih desetak dana završiti posao - kaže za "Novosti" ratar iz Lijevče Polja, Nenad Simić.

Vlada je obezbedila 60 miliona maraka za podsticaje poljoprivredi u ovoj godini, ali ratari se žale da im kasni još deo novčane pomoći iz prošle godine. U pitanju je suma od skoro 14 miliona maraka.

Priroda puna potencijala

Stručnjaci kažu da RS mora bolje da iskoristi izvanredne prirodne potencijale za proizvodnju hrane. Navode podatak da je gotovo 95 odsto teritorije RS ruralnog tipa i da bi taj potencijal morao biti nosilac privrednog razvoja.

Učešće poljoprivrede u BDP je svega 8,9 odsto. Vrednost poljoprivredne proizvodnje u RS je u 2007. bila 810 miliona KM, a u 2012. 722 miliona KM. Poljoprivrednici u RS svake godine ulože u proizvodnju, nabavku repromaterijala i usluga oko 400 miliona KM. Zabrinjava i podatak da je u RS oko 50 odsto neobrađenog zemljišta.

- Repromaterijal je veoma skup i neki ratari moraju da ga kupuju na kredit. Snalazimo se nekako, mada ima i onih koji odustaju od setve, ili smanjuju površine. Mnogi strahuju da se ne ponove prošlogodišnje kiše i poplave - kazao je Simić.

U Vladi kažu da u skladu sa mogućnostima čine sve da podrže ratare.

Navode podatak da je pre početka setve isplaćeno 21,16 miliona KM za ukupno 28.000 korisnika, dok je za nabavku regresiranog dizel goriva obezbeđeno šest miliona KM.

Predsednik Udruženja ratara Semberije Ljubo Maletić kaže, za "Novosti", da su radovi u polju intenzivirani nakon uskršnjih praznika.

- Ako vreme ostane kao sada, do 25. aprila trebalo bi da bude završeno 80 odsto prolećne setve, što se tiče kukuruza - rekao je Maletić i dodao da se proizvođači teško snalaze, jer poplavljeni još nisu dobili pomoć.

Lepo vreme pogoduje i setvi povrća, pa su i povrtarima pune ruke posla. Oni najviše seju luk, krompir, papriku, kupus i lubenicu.

- Trenutne vremenske prilike pogoduju setvi povrća - rekao nam je predsednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo.

I povrtari se žale na male i neredovne podsticaje. Pravilnikom o podsticajima predviđena je subvencija do 15 odsto od prosečne tržišne cene po jedinici proizvoda. Sve to uticalo je da ove godine površine pod povrćem budu smanjene za 20 odsto.

I voćari su zadovoljni vremenskim prilikama, jer većina voćnih zasada dobro cveta, pre svega, jabuka, breskva i trešnja. Predsednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović rekao je da će voćari, ako ne bude vremenskih nepogoda, imati jednu od rodnijih godina.

Više od 75 odsto zasada čine jabuke, najviše sorta ajdared, dok su ostalo zasadi kruške, šljive, manje trešnje i breskve. U Srpskoj ima oko 7.000 hektara voćnjaka, od kojih je oko 3.000 hektara u Potkozarju.

Voćari očekuju da podsticaji za proizvedeno i prodato voće budu na nivou prošlogodišnjih, odnosno šest feninga po kilogramu jabuka i 12 feninga po kilogramu krušaka.

- Za prošlu godinu smo dobili podsticaje za proizvedeno i prodato voće i naknadu štete od drvenara i grada, ali nije isplaćeno za kapitalna ulaganja i to očekujemo u toku ovog meseca - rekao je Dojčinović.

Priroda puna potencijala

Stručnjaci kažu da RS mora bolje da iskoristi izvanredne prirodne potencijale za proizvodnju hrane. Navode podatak da je gotovo 95 odsto teritorije RS ruralnog tipa i da bi taj potencijal morao biti nosilac privrednog razvoja. Učešće poljoprivrede u BDP je svega 8,9 odsto.

Vrednost poljoprivredne proizvodnje u RS je u 2007. bila 810 miliona KM, a u 2012. 722 miliona KM. Poljoprivrednici u RS svake godine ulože u proizvodnju, nabavku repromaterijala i usluga oko 400 miliona KM. Zabrinjava i podatak da je u RS oko 50 odsto neobrađenog zemljišta.

Gorivo

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obezbedilo je sredstva za regresirano dizel gorivo kao nastavak podrške poljoprivrednim proizvođačima, koji od četvrtka mogu da počnu sa njegovim preuzimanjem.

Iz Ministarstva je saopšteno da svi poljoprivredni proizvođači imaju pravo na 100 litara po hektaru. Preuzimanje goriva vrši se kod distributera nafte koji su potpisali sporazum sa resornim ministarstvom. Spisak distributera dostupan je na internet-stranici Ministarstva.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar