Петицијом враћају кецеље у школу

Ученици шестог разреда бањалучке Основе школе “Иво Андрић” покренули су акцију прикупљања потписа како би се у овој образовној установи, након вишегодишње паузе, поново увеле школске униформе, популарне кецеље.

Република Српска 17.04.2015 | 14:34
Петицијом враћају кецеље у школу

Ђаци одјељења ВИ/4 сматрају да ће ношење школских униформи, односно кецеља и блуза умањити социјалне разлике, повећати свијест о дисциплини у школи.

Њихову идеју подржали су Савјет родитеља и Савјет ученика, као и Министарство просвјете и културе Реплике Српске, док ће Школски одбор о томе тек разматрати.

Идеју о увођењу школеске униформе на часу предмета демократија и људска права преложила је ученица овог одјељења Анастасија Шашић, коју су њени другари и професор Игор Дамјановић с одушевљењем прихватили.

- Вољела бих да успијемо у својим намјерама како се не би видјеле социјалне разлике међу ученицима наше школе. Поред тога, школске униформе ми се много свиђају, а посебно када свака школа има своју униформну кецељу по чему би била препознатљива - рекла је Шашићева.

Додала је да је униформу за своју школу замислила као кецеље у ведрим бојама.

- Како бисмо реализовали овај пројекат, подијелили смо се у четири групе. Моја група је за сада прикупила више од 200 потписа. Мишљења грађана у вези са увођењем школских униформи су подијељена. Једни су нам дали потпис и пожељели срећу, рекавши да је наша идеја сјајна, док су други поручили да ће се противити томе, јер им се то не свиђа - истакла је Шашићева и додала да треба да прикупе 3.000 потписа грађана.

Истог мишљења је и њен друг из клупе Ђорђе Добријевић који каже да се често дешава да ученици у нижим разредима међусобно задиркују једни друге зато што немају скупоцјену одјећу.

- Имао сам среће да су нас сви грађани од којих сам тражио потписе подржали и сложили се са нама да би било супер да поново у школске клупе уведу униформе - казао је Добријевић.

Учесник овог малог ђачког пројекта је и Матеј Јеличић који каже да би волио да се на њих угледају и крену њиховим стопама и ученици осталих школа у РС.

- Дјеца која немају новца као њихови школски другари, често падају у депресију, јер мисле да су мање важни. Не схватају да човјека не чини одјело, него карактер. Тај проблем би се донекле могао ријешити увођењем школских униформи - рекао је Јеличић и додао да на том раде већ неколико мјесеци.

У Министарство просвјете и културе РС истичу да су упознати са активностима ученика ОШ “Иво Андрић” у вези са увођењем школских униформи у ову школу.

- Нећемо се противити увођењу школских униформи уколико управа школе у сарадњи са осталим органима у школи то одлучи. Међутим, до сада нисмо имали праксу наметања школама увођење униформи - поручили су из Министарства.

Дамјановић

Наставник школског предмета Демократија и људска права Игор Дамјановић одушевљен је размишљањем својих ученика.

- Исте пројекте са другим проблемима радим и са ученицима у Грађевинској школи. Међутим, ученици шестог разреда су ме пријатно изненадили колико су озбиљно приступили проблему социјалних разлика у школама и колико имају паметних идеја - рекао је Дамјановић.

Додао је да ће након прикупљених потписа грађана, о приједлогу увођења школских униформи разматрати Народна скупштина РС.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ННН

17.04.2015 13:38

Не бих да будем малициозна, али ко би шио те унирорме, ко би их креирао,да ли би се дијелиле бесплатно или би и ту неки родитељи били у проблему.Што се не потруде да уведу обавезно ношење флуоросцентних прслука кад су на путу до школе, због безбједности дјеце.Уосталом не можеш покрити разлике међу дјецом кецељом.Свако мисли да баш он има оригиналну идеју и увуче дјецу у свој пројекат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антицрвени

17.04.2015 15:36

Дајте омладини посао, да презиви, какве кецеље. Мозда да и оне буду црвене у боји СНСД-а и као код КП, а да их јос родитељи плацају.

ОДГОВОРИТЕ