Peticijom vraćaju kecelje u školu

Učenici šestog razreda banjalučke Osnove škole “Ivo Andrić” pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa kako bi se u ovoj obrazovnoj ustanovi, nakon višegodišnje pauze, ponovo uvele školske uniforme, popularne kecelje.

Republika Srpska 17.04.2015 | 14:34
Peticijom vraćaju kecelje u školu

Đaci odjeljenja VI/4 smatraju da će nošenje školskih uniformi, odnosno kecelja i bluza umanjiti socijalne razlike, povećati svijest o disciplini u školi.

Njihovu ideju podržali su Savjet roditelja i Savjet učenika, kao i Ministarstvo prosvjete i kulture Replike Srpske, dok će Školski odbor o tome tek razmatrati.

Ideju o uvođenju školeske uniforme na času predmeta demokratija i ljudska prava preložila je učenica ovog odjeljenja Anastasija Šašić, koju su njeni drugari i profesor Igor Damjanović s oduševljenjem prihvatili.

- Voljela bih da uspijemo u svojim namjerama kako se ne bi vidjele socijalne razlike među učenicima naše škole. Pored toga, školske uniforme mi se mnogo sviđaju, a posebno kada svaka škola ima svoju uniformnu kecelju po čemu bi bila prepoznatljiva - rekla je Šašićeva.

Dodala je da je uniformu za svoju školu zamislila kao kecelje u vedrim bojama.

- Kako bismo realizovali ovaj projekat, podijelili smo se u četiri grupe. Moja grupa je za sada prikupila više od 200 potpisa. Mišljenja građana u vezi sa uvođenjem školskih uniformi su podijeljena. Jedni su nam dali potpis i poželjeli sreću, rekavši da je naša ideja sjajna, dok su drugi poručili da će se protiviti tome, jer im se to ne sviđa - istakla je Šašićeva i dodala da treba da prikupe 3.000 potpisa građana.

Istog mišljenja je i njen drug iz klupe Đorđe Dobrijević koji kaže da se često dešava da učenici u nižim razredima međusobno zadirkuju jedni druge zato što nemaju skupocjenu odjeću.

- Imao sam sreće da su nas svi građani od kojih sam tražio potpise podržali i složili se sa nama da bi bilo super da ponovo u školske klupe uvedu uniforme - kazao je Dobrijević.

Učesnik ovog malog đačkog projekta je i Matej Jeličić koji kaže da bi volio da se na njih ugledaju i krenu njihovim stopama i učenici ostalih škola u RS.

- Djeca koja nemaju novca kao njihovi školski drugari, često padaju u depresiju, jer misle da su manje važni. Ne shvataju da čovjeka ne čini odjelo, nego karakter. Taj problem bi se donekle mogao riješiti uvođenjem školskih uniformi - rekao je Jeličić i dodao da na tom rade već nekoliko mjeseci.

U Ministarstvo prosvjete i kulture RS ističu da su upoznati sa aktivnostima učenika OŠ “Ivo Andrić” u vezi sa uvođenjem školskih uniformi u ovu školu.

- Nećemo se protiviti uvođenju školskih uniformi ukoliko uprava škole u saradnji sa ostalim organima u školi to odluči. Međutim, do sada nismo imali praksu nametanja školama uvođenje uniformi - poručili su iz Ministarstva.

Damjanović

Nastavnik školskog predmeta Demokratija i ljudska prava Igor Damjanović oduševljen je razmišljanjem svojih učenika.

- Iste projekte sa drugim problemima radim i sa učenicima u Građevinskoj školi. Međutim, učenici šestog razreda su me prijatno iznenadili koliko su ozbiljno pristupili problemu socijalnih razlika u školama i koliko imaju pametnih ideja - rekao je Damjanović.

Dodao je da će nakon prikupljenih potpisa građana, o prijedlogu uvođenja školskih uniformi razmatrati Narodna skupština RS.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

NNN

17.04.2015 13:38

Ne bih da budem maliciozna, ali ko bi šio te unirorme, ko bi ih kreirao,da li bi se dijelile besplatno ili bi i tu neki roditelji bili u problemu.Što se ne potrude da uvedu obavezno nošenje fluoroscentnih prsluka kad su na putu do škole, zbog bezbjednosti djece.Uostalom ne možeš pokriti razlike među djecom keceljom.Svako misli da baš on ima originalnu ideju i uvuče djecu u svoj projekat.

ODGOVORITE
Name

anticrveni

17.04.2015 15:36

Dajte omladini posao, da prezivi, kakve kecelje. Mozda da i one budu crvene u boji SNSD-a i kao kod KP, a da ih jos roditelji placaju.

ODGOVORITE