Прва женска експедиција креће на Хималаје

Прва женска експедиција с укупно осам алпинисткиња, седам из Србије и једна из Црне Горе, кренуће данас на Хималаје у освајање врха Тарпу Чули висине 5.663 метра.

Путовања 16.04.2015 | 12:42
Прва женска експедиција креће на Хималаје

Екпедиција коју чине Андријана Милетић, Биљана Чегар, Биљана Савковић, Јелена Игњатијевић, Бранка Брадашевић, Биљана Меденица, Весна Ђоковић и Соња Павловић спремна је за изазове које их очекују. Освајање Хималаја трајаће 20 дана. Тамо ће 24 сата дневно проводити у екстремним условима.

Циљ овог пројекта под именом "Настави да се пењеш и отвори свој ум" је стварање услова за повећање мобилности жена и унапређење свести о потреби заштите животне средине.

"Дуго смо заједно, спремале смо се последњих годину дана, добро смо се упознале и једва чекамо да кренемо у освајање Хималаја. Лично сам била на тим висинама, али Хималаји су нешто посебно", рекла је Тањугу Бранка Брадашевић, једна од искуснијих међу осам чланица експедиције.

Једна од млађих Соња Павловић каже да се радује путу на Хималаје, који су за сваког алпинисту сан и изазов.

"Била сам на Мон Блану, али Хималаји су нешто посебно. Спремне смо да као тим испунимо све што је потребно и испунимо циљ. Постоји и мали страх, али он нас чува", рекла је Павловићева.

Прву женску експредицију на Хималајима подржали су Фондација "Хемофарм", затим Комтрејд група, Тржни центар Ушће, Иглу спорт, Винд партнерс и Планинарски савез Србије.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар