Трага се за 8.000 несталих у БиХ

Процес тражења несталих особа у БиХ далеко је од краја, с обзиром да се трага за још око осам хиљада људи, подаци су Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП).

Босна и Херцеговина 16.04.2015 | 12:40
Трага се за 8.000 несталих у БиХ

До данас су идентификоване око 23.000 од око 31.500 особа чији је нестанак пријављен као посљедица рата у БиХ.

Пронађено је и идентификовано око 70 одсто укупног броја несталих током рата, што представља успјех у рјешавању овог проблема у односу на друге поратне земље.

Посмртни остаци 8.192 нестале особе идентификовани су путем класичних метода, док је њих 14.792 идентификовано на основу анализе ДНК.

Око 3.000 неидентификованих посмртних остатака још се налази у 12 мртвачница широм БиХ.

Стопа идентификације у Федерацији БиХ износи 74,83 одсто, а у Републици Српској 72,18 одсто.

Препоруке ИЦМП-а надлежнима у БиХ односе се на потребу помагања и подржавања Тужилаштва БиХ у ефикасном провођењу задатака у вези рјешавања питања несталих особа, досљедну примјену Закона о несталим особама, верификације Централне евиденције несталих особа, оснивање Фонда за помоћ породицама несталих особа, као и тражење нових техничких могућности у процесу проналажења потенцијалних гробница.

Из ИЦМП-а наводе да Тужилаштво БиХ и Институт за нестала лица БиХ треба да буду предводници у рјешавању сложених питања, као што је велики број скелетних остатака који потичу од претходно идентификованих и укопаних особа и потенцијално значајног броја погрешних идентификација до којих је дошло прије употребе анализе изоловане ДНК у процесу идентификације.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар