Не пристајемо на укидање Дана Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић данас је у ентитетском парламенту образложио Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима РС у Уставном суду Босне и Херцеговине и о овом документу је почела расправа, и поред чињенице да су га неприхватљивим оцијенили ОХР и Делегација Европске комисије у БиХ. 

Босна и Херцеговина 15.04.2015 | 22:57
Не пристајемо на укидање Дана Српске

Чубриловић је устврдио да Уставни суд БиХ треба да одбије захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића за оцјену уставност појединих чланова Закона о празницима РС-а, којима се 9. јануар утврђује као Дан Републике Српске. 

Уставни суд БиХ би, навео је, требао да донесе одлуку да "не постоји дискриминација" у Закону о празницима РС-а.

-Никада нећемо пристати на укидање Дана РС, уколико би неко донио одлуку о укидању 9.јануара као Дана РС - навео је Чубриловић у обраћању ентитетском парламенту поновивши да је Изетбеговићев захтјев политички, а не заснован на праву. 

Тврди да је у том захтјеву садржана „неприкривена намјера рушења легалитета и легитмитета РС и дејтонског уставног уређења БиХ. 

-Одлучно упозоравамо органе и институције БиХ и све оне који оваквим и сличним иницијативама и дјеловањем не доприносе помирењу и толеранцији међу народима и грађанима, да никада нећемо одустати од Дана РС-а и његовог обиљежавања - рекао је Чубриловић. 

Каже да је намјера ентитетског парламента да пошаље поруку о опредијељености за „искрену толеранцију и једнако правни статус и поштовање права сваког човјека и грађанина у овој земљи“. 

- Истовремено, оспорићемо сарадњу и постојање политичким странкама и њиховим лидерима, који БиХ и њене ентитете сматрају само са становишта различитог тумачења државног уређења, узрока, карактера и посљедица трагичних сукоба. Они би коначно морали да прихвате дејтонски модел државе и друштва БиХ, јер ће у противном ова земља остати прикована на само дно европских процеса те упорно спутавана захтјевима за централизованим уређењем... – рекао је Чубриловић. 

У обраћању парламенту цитирао је ставове из предложене декларације те позвао Уставни суд БиХ да усвоји претходни приговор парламента РС-а те одбаци Изетбеговићев захтјев.

Високи представник Валентин Инцко јуче је позвао посланике у Народној скупштини РС да покажу приврженост Дејтонском мировном споразуму тако што ће се суздржати од усвајања декларације којом се, како тврди, негира ауторитет Уставног суда Босне и Херцеговине.
Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић очекује да ће Уставни суд БиХ уважити његову апелацију и прогласити неуставним Дан Републике Српске који се обиљежава 9. јануара.

Изетбеговић је мишљења да је Приједлог декларације поводом захтјева за оцјену уставности Закона о празницима Републике Српске пред Уставним судом БиХ, који данас разматра Народна скупштина Српске, "притисак на правосуђе".

Он је рекао новинарима у Мостару да је Република Српска формирана и прихваћена у Дејтону у новембру 1995. године.

Изетбеговић, који је замјеник предсједника СДА, каже да је "српска нерегуларна скупштина била 9. јануара и да тај датум не препознаје као датум који треба да прослављају сви грађани у Републици Српској".

"Тог дана је и крсна слава Републике Српске Свети архиђакон или, како се већ зове, Стефан и то не припада Хрватима и Бошњацима, а мислим да сви треба да се препознамо у том датуму, а то је онда датум Дејтона. Ово што сада раде у Скупштини Републике Српске је покушај притиска на суд", сматра Изетбеговић.

Изетбеговић је још 2013. године затражио да Уставни суд БиХ оцијени уставност појединих чланова Закона о празницима Републике Српске, којима се 9. јануар утврђује као Дан Републике Српске.

 

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

Дали

15.04.2015 06:00

Је могуце да у Бих толико празника на националној основи има , па није ни цудо да ннам је Дрзава са националним лидерима пред банкротом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

15.04.2015 06:27

Народ(и) гладан(и) , па ко фол Из(м)етбеговиц "напада" РС а ко фол Додик је "брани" , само да би народу(има) скренули пазњу са правих проблема егзистенцијално - економских !Дао Бог да буде банкрот , ваљда онда колективно додјемо до памети !И порталу РТВ БН свака цаст на објективности , јер "клиx,дневно,поскок,слободна босна" су постали "смеце" !

Name

истоцно сарајево

15.04.2015 07:34

Сваки народ и свака дрзава има своје националне празнике и слави их и обиљезава. Засто да то и Српска не ради. Који датум цемо славити ако нецемо 09. Јануар?

Name

ре: истоцно сарајево

15.04.2015 09:10

Проблем је што је РС по уставу мултиетнички ентитет у саставу БиХ у коме су конститутивна три народа Срби Бошњаци и Хрвати а не држава Срба како нас то лажу из СНСД-а. Сви закони са једнонационалним вјерским обиљежјима су пали па ће и овај. Ово је окрестрирана игра на релацији СДА и СНСД по медотици ти лажи своје а ја ћу наше. Држе народ збуњен јер им је тако лакше владати.

Name

ре за ре истоцно сарајево

15.04.2015 12:57

Нико не оспорава да су Босњаци и Хрвати конститутиван народ у Српској. 09. Јануар би требало и они да славе јер је то дан кад је основана једна територијална јединица ( како год је неко звао) у којој су они добили статус конститутивнога народа, у којој је њихов језик и писмо медју званицним језицима и писмима те регије, у којој им нико не брани право на вјеру или било које друго право. Не морају славити славу и ломити крсни хљеб ако неце, на то их нико не тјера.

Name

са

15.04.2015 15:13

Па засто онда РС не слави Дан дрзавности БиХ и Дан независности по истом принципу као сто ти то казес

Name

ре за са

15.04.2015 15:29

Разлика је у томе сто Република Српска и било који њен представник из било које партије да долази не даје изјаве типа "Федерација треба нестати" или "Босњаци могу ици из Српске и понијети онолико земље колико су донијели на опанцима" итд...

Name

Микаљо

15.04.2015 06:21

Ова НСРС као да је Европски парламент. Она расправља о тако битним стварима да је за не повјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

15.04.2015 06:56

Само рамазан да се празнује и све остало радно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

елијот

15.04.2015 07:14

Опет шупљирање,није проблем 9 јануар,мислим да је ријеч о славама и светковинама које су готово па у свим установама РС празници,то ће оборити и уставни суд РС,какав Бакир и бакрачи,бацање прашине у очи,у РС-у су по уставу сви народи конститутивни а ентитет није вјерски устројен,ти закони ће пасти у то нема сумње,шта их је достад поништено,више их нико и не спомиње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.04.2015 08:45

Хтјели ми то признати или не БиХ јесте држава у којој је вјера наглашена. Ето, на примјер, оружане снаге БиХ. Сваког петка официри и војници Бошњаци иду да клањају џуму без обзира на тренутне радне задатке. Тако, возач Бошњак вози аутобус пун официра и у једном моменту стане изађе из аутобуса да би клањао џуму док остали у аутобусу као мајмуни сједе и чекају. Немам ништа против вјерских осјећања, али требало би мало проанализирати све манифестације вјера у БиХ па онда ићи на негирање туђег. Овако се чини да све у мултиетничкој Републици Српској треба укинути, а у мултиетничкој Федерацији БиХ можеш радити шта желиш не уважавајући друге.

Name

са

15.04.2015 09:29

Драгане,лијепо ти спомињес то све у војсци.али тако је јер су дата свима иста права.свако у војсци мозе да изразава своја религијска права или се свима могу онда и ускратити.проблем настаје када се један народ или религија фаворизује у односу на друге.то се зовр дискриминација.Уставни суд це одлуцити да ли је или није.

Name

сарајлија

15.04.2015 13:08

Драгане, није фино измишљати.Као прво,џума се клања у џамији а не поред аутобуса.И као друго,сумњам да је икад пун аутобус официра и војника чекао неког војника док клања. Треба да знаш да се "пропуштени" вјерски обред клањања може накнадно обавити.Нећемо бројати вјерске празнике и одсуствовање ради практиковања истих јер се врло добро зна ко има највише вјерских празника.Вјера је приватна ствар појединаца и то треба поштовати. Што се тиче дана РС,искрено говорећи , ниједан га Бошњак и Хрват неће признати као нешто своје поготово славе,ломљења колача и вјерски обред.Треба узимати неке неутралне симболе и појмове који никог не вријеђају.

Name

Бијељина

15.04.2015 07:44

Ако Уставни суд поново стане на страну дзихада сто је урадио безброј пут, да је цак и Суд у Стразбуру много пута морао реаговати, то је крај и Српска висе нема ста да трази у заједници са дзихадистима, којима сметају све хрисцанске вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.бијељина

15.04.2015 07:50

Дали је за тебе БИХ цијела од дзихада. Рамисли мало ако имас са цим па коментариси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

15.04.2015 08:01

Није ово Парламент,него гомила полтрона којима је битна огромна плата, дизу рукице по наредјењу мисеви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зарко

15.04.2015 09:46

Тако је Марко...мозе овако нисам знао извињавам се

Name

Геограпхy

15.04.2015 09:28

Усагласити празнике који нису вјерски једно 3-4 дана и да се обиљеже, од вјерских празника дати Бошњацима 2 слободна радна дана за два Бајрама, Хрватима исто дати два радна дана слободна за Божић и Ускрс и Србима дати два радна дана слободна за Божић и Васкрс и довиђења. Овдје сви само нешто славе, обиљежавају. Нема слободно ни за славе ни Рамазане ни којекаве светковине. Хајмо радити од 365 дана овдје се слави 100 дана плус викенди плус годишњи одмори плус нека лажна боловања

ОДГОВОРИТЕ
Name

летећи холандез

15.04.2015 09:33

И још питају : предсједниче је ли свака сриједа радна ;)

Name

ре Геограпхy

15.04.2015 10:22

За Рамазан се ради славе се само два Бајрама не знам за остале народе али што се тиче Бошњака и вјерски празника ствари стоје тако

Name

Геограпхy

15.04.2015 17:40

Знам да није нерадно али има многих који траже олакшице током поста или да раде краће. У сваком случају сваком народу дати право по два дана за вјерске празнике и довиђења.

Name

посавац

15.04.2015 10:09

крсна слава је породицна фамилијарна светковина а никако слава удрузења или интитуција.раздцвојите славу и празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рсбл

15.04.2015 10:32

Муслимани то подрзавају,постено од тебе,славио дабогда 100 година.

Name

КОМЕНТАТОР

15.04.2015 10:15

Празник 1. Новагодина. 2. Први мај. .......... свеостало вјерски, ентитетски и сви остали ко хоће да одсуствује одбиј од годишњег...... каква џума какви свети овај онај, бајрам, рамазан ОВО ЈЕ СЕКУЛАРНА ДРЖАВА. Неможемо забранити али ако кренемо одбијати од годишњег.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

15.04.2015 10:31

Онако реално као Дан Републике Српске је правно примјеренији 21.новембар или 14.десембар као Дан "Дејтонског споразума" када је и међунродно Република Срспка добила своје признање као територијани дио БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

15.04.2015 11:32

Не мозе се парцијално постовати Деyтонски споразум.Ово је крсење Деyтонског споразума.Због овога це бити позива у Тузиластво БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

15.04.2015 12:26

У секоуларној држави, дан државности да буде на вјерски празник. Људи је ли то нормално? Ваљда треба уважити да у Републици Српској нису сви православци, да има људи и друге вјере, такође треба знати да има и оних који нису вјерници. Логика налаже да су вјерски празници славе у вјерским објектима и кућама вјерника. Какве везе има држава са Светим Стефаном? Фирме код нас имају крсну славу, да ли је то смијешно или жалосно, сачувај нас Боже оваквоих глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православац?

17.04.2015 15:03

Ни ти ни остали такви "православци" као ти који оцигледно имате разлог да на овом сајту само тролујете и пљујете све сто је српско оцигледно или не знате или не зелите да знате да дан РС и нема везе са крсном славом или вјерским празником, нити политицким опредељењем, него је након плебисцита српског народа о останку у СФРЈ на тај дан '92. донесена декларација о прогласењу Републике Српске. То је био увод у доносење устава РС. Ако вам то није довољно да буде дан РС, онда је неки проблем с главом оцигледан. Оцекујем минусе свих који су се препознали у овим квалификацијама.

Name

Оспорени став

15.04.2015 12:32

"9 јануар Дан и крсна слава Републике Српске Свети првомученик и архиђакон Стефан" Све је речено и видљиво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

15.04.2015 12:48

РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ СРПСКИ НАРОД! ТО ЈЕ НЕМОГУЋЕ БАРЕМ ЗА 2000 ГОДИНА А ПОСЛИЈЕ ВИДЈЕЋЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

15.04.2015 13:23

Па ни Срби не препознају 1.март као свој празник,а исти га Бакир слави и на то се не буни

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд

15.04.2015 19:30

Па буните се. Има Уставни суд има суд у Стразбуру само треба поднијети апликацију ко мисли да није по уставу или да је дискриминаторски.

Name

Бивси Сарајлија

15.04.2015 14:06

Ови Босњацима су пуна уста јрднакосyи и парава када је РС упитању. У "демократској" Европи су хрисцански парзници уједно и дрзавни па нико не дизе галамо око тога. Француска вец има око 5 мил. муслимана. П.С. Драга господо из Федерације прво ви уредите своју авлију јер сте поцистили Србе из исте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

15.04.2015 14:16

Хоце да нам укину 9. јануар као празник а натурају нам 1. март који они славе.Е,господо,мало сте га претјерали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конструктивни

15.04.2015 14:16

Доста је и вас више конструктивних ако се не мозете договорит пустите нас(роме,јевррје и друге)да зивимо на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

15.04.2015 14:32

Које патриоте цувају нам празнике,а покрадосе И распродасе све листом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

15.04.2015 16:08

Ало "СРБИ" са КЛИК-а,зар вам је Дан Републике Српске највећи проблем:код Вас нема незапослених,пардон.има Маоча и Бочиња.То је по Вама мањи,много мањи проблем,од Дана СРПСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРОД=РС

15.04.2015 16:18

КОЛИКО ЈА ЗНАМ РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ПРИЗНАТА ДЕЈТОНСКИМ СПОРАЗУМОМ КАКВЕ САД ИМА ВЕЗЕ АКО СЕ ДАТУМ ПОМЈЕРИ И ВУК СИТ И ОВЦЕ НА БРОЈУ. БАЈИНА ПОЛИТИКА ПОЛАКО АЛИ СИГУРНО ВОДИ КА АНГАЗОАЊУ АМЕРИКЕ ГДЈЕ ЦЕ РС ПО..СИТИ,ТО ЈЕ СИГУРНО.МОЗЕС БАЈА КОЛИКО ХОЦЕС ДА ЗЈЕБАВАС АМЕРЕ АЛИ ДОКЛЕ ЦЕС МИСЛИ ТОМ ОГРОМНОМ ГЛАВОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

15.04.2015 16:59

Нека слави ко шта хоће, али одбити од годишњег. Стварно је чиста бламажа празник не раде институције и државне институције а СВИ приватници Р А Д Е... то се зове неравноправност, то се зове бламирање то треба укинути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атеиста

15.04.2015 19:07

Вјери и вјерницима је мјесто у цркви или џамији. Или у кући својој, па нека свак у својој ради ко шта хоће. Нека остале не оптерећује с тим. Већина земаља на западу и сјеверу давно је раскрстио с тим, религија је приватна ствар човјека. Нико не смије да га омета у томе, а ни он не може смарати све око себе. А и вјерујућих је сваким даном све мање. Тако и треба, ратоборни су, нетолерантни, искључиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

15.04.2015 19:10

Ако цемо се дрзати Даyтона онда 9.јануар иде у прослост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЦ

15.04.2015 19:53

Драге овце, славите шта хоћете, док чобани згрћу лову. Да ли бисте се овако препирали да се сутра повећају плате чобанима? Сметају ли вам лоше цесте, гладна уста, затворене фабрике и школе, кладионице на свакој кривини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам изненађен

15.04.2015 21:05

С обзиром на број коментара, видљиво је да вјерни читаоци и коментатори овог портала се не штеде кад је ударати минусе на коментаторе који подржавају 09.01, и о томе датуму пишу са доста хвале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

15.04.2015 21:09

То је дан РС и тацка.Јасно је да сви су конституивни али Република српска је медјународно призната.Када буду срби па и хрвати у федерацији имали права као муслимани у. Рс онда прицајмо о конституивности.Направили етницко цисту федерацију и сад би полако да нас протјерају и из Рс то јест да нам узму имовину куцу и тд.Знам ја да има јос много проблема али ја хоцу да ми дијете спава мирно у куци,да мозе да навија за звијезду,да мозе да прослави мирно своју славу.То у федерацији није могуце ја сам у кафицу у Сарајеву цитао блиц и конобар није хтио да ме услузи и сви су ме гледали као да сам им све побио.Тога сто се тице мислим на људске слободе федерација и ми смо два разлицита свијета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

16.04.2015 05:52

Не бацај бомбе...којег конобара у Сарајеву или негдје друго је брига шта ти читаш? Ево, у опкладу да ћу узети Политику експрес или било коју српску новину и читаћу је у сред чаршије, па да видим ко ме неће услужити. Не измишљаш без везе.

Name

Гаврило Принцип

15.04.2015 21:13

Дан републике Српске Треба Славити Ицувати Традицију Лозе Њеманица.Увек Славимо Ибогусе Молимо.Свиградјани Републике Српске Су Породица Републике Српске.Требасви Даславе Иволе Насуславну Републику Идан Дрзавности Републике Српске Светог Стефана Памакарто Бијо И Салкиц Требадаволи Своју Српску Републику Љуби Заставу И Пева Химну Бозе Правде Зивела Независна Република СРПСКА И Дан Дрзавности СВЕТИ СТЕФА ДЕЦАНСКи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

17.04.2015 16:42

То кад пријеђеш на десну страну Дрине, у БиХ морас прво задовољит 50% Бошњака 14% Хрвата и 3% Осталих да би то имао....

Name

зеро

15.04.2015 21:51

Мени је свеједно ја не славим 9 јануар, али ови су супљикати танки ко лизало за Бакира. Дубља је то политика. Кад продје оно сто он хоце онда це ови да сконтају гдје су се зафркали, има он Амере иза себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штала

15.04.2015 22:30

Све су то њихове заједнишке игре да прикрију своје работе. Јашу нас већ 20 година на тај начин. Намлатили су се пара и пара. А стока умјесто траве пасе њихову игру. Америка треба да их све растјера, преузме и уреди ову шталу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

штала

15.04.2015 22:45

Шта овај инжињер Чубриловић зна о празницима и законима? Не зна ништа. Шта зна одрадити из своје струке. Исто ништа. Дакле, балван, а он, свеједно. Али он читаву деценију млати само такву лову на грбачи ових будала што се пале на њихову реторику. А неки тврде да је и мимо тога обезбиједио и десето кољено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДА Марта

16.04.2015 07:42

Господин Додик И Изедбеговиц скупа нека К..е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звјездан ,Бијељина

16.04.2015 19:17

Ја не знам шта се више бакћете са тим питањима ,и доста више са тим нападима на нас и Српски народ и на Републику Српску и то балијско лајање је превазишло сваку мјеру,,дајте референдум више доста приче са њима и да се разиђемо од тих болесника и више неће пљувати по нама...завршите више са тим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пољопривреда

17.04.2015 07:52

Укинуће те ви тај дан кад народ не буде имао циме да га слави и обиљезава. БИЋЕ НАС ЈОШ ВИШЕ ГЛАДНИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОДОЉУБ

27.11.2015 18:57

ЈА НЕ ВИДИМ ПРОБЛЕМ НИ У КАКВОМ ДАТУМУ ДА ЛИ ЈЕ ТО ДАН СВЕЦА ИЛИ НЕ.

ОДГОВОРИТЕ