Ne pristajemo na ukidanje Dana Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović danas je u entitetskom parlamentu obrazložio Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i o ovom dokumentu je počela rasprava, i pored činjenice da su ga neprihvatljivim ocijenili OHR i Delegacija Evropske komisije u BiH. 

Bosna i Hercegovina 15.04.2015 | 22:57
Ne pristajemo na ukidanje Dana Srpske

Čubrilović je ustvrdio da Ustavni sud BiH treba da odbije zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima RS-a, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske. 

Ustavni sud BiH bi, naveo je, trebao da donese odluku da "ne postoji diskriminacija" u Zakonu o praznicima RS-a.

-Nikada nećemo pristati na ukidanje Dana RS, ukoliko bi neko donio odluku o ukidanju 9.januara kao Dana RS - naveo je Čubrilović u obraćanju entitetskom parlamentu ponovivši da je Izetbegovićev zahtjev politički, a ne zasnovan na pravu. 

Tvrdi da je u tom zahtjevu sadržana „neprikrivena namjera rušenja legaliteta i legitmiteta RS i dejtonskog ustavnog uređenja BiH. 

-Odlučno upozoravamo organe i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim inicijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima, da nikada nećemo odustati od Dana RS-a i njegovog obilježavanja - rekao je Čubrilović. 

Kaže da je namjera entitetskog parlamenta da pošalje poruku o opredijeljenosti za „iskrenu toleranciju i jednako pravni status i poštovanje prava svakog čovjeka i građanina u ovoj zemlji“. 

- Istovremeno, osporićemo saradnju i postojanje političkim strankama i njihovim liderima, koji BiH i njene entitete smatraju samo sa stanovišta različitog tumačenja državnog uređenja, uzroka, karaktera i posljedica tragičnih sukoba. Oni bi konačno morali da prihvate dejtonski model države i društva BiH, jer će u protivnom ova zemlja ostati prikovana na samo dno evropskih procesa te uporno sputavana zahtjevima za centralizovanim uređenjem... – rekao je Čubrilović. 

U obraćanju parlamentu citirao je stavove iz predložene deklaracije te pozvao Ustavni sud BiH da usvoji prethodni prigovor parlamenta RS-a te odbaci Izetbegovićev zahtjev.

Visoki predstavnik Valentin Incko juče je pozvao poslanike u Narodnoj skupštini RS da pokažu privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu tako što će se suzdržati od usvajanja deklaracije kojom se, kako tvrdi, negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović očekuje da će Ustavni sud BiH uvažiti njegovu apelaciju i proglasiti neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara.

Izetbegović je mišljenja da je Prijedlog deklaracije povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, koji danas razmatra Narodna skupština Srpske, "pritisak na pravosuđe".

On je rekao novinarima u Mostaru da je Republika Srpska formirana i prihvaćena u Dejtonu u novembru 1995. godine.

Izetbegović, koji je zamjenik predsjednika SDA, kaže da je "srpska neregularna skupština bila 9. januara i da taj datum ne prepoznaje kao datum koji treba da proslavljaju svi građani u Republici Srpskoj".

"Tog dana je i krsna slava Republike Srpske Sveti arhiđakon ili, kako se već zove, Stefan i to ne pripada Hrvatima i Bošnjacima, a mislim da svi treba da se prepoznamo u tom datumu, a to je onda datum Dejtona. Ovo što sada rade u Skupštini Republike Srpske je pokušaj pritiska na sud", smatra Izetbegović.

Izetbegović je još 2013. godine zatražio da Ustavni sud BiH ocijeni ustavnost pojedinih članova Zakona o praznicima Republike Srpske, kojima se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske.

 

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

Dali

15.04.2015 06:00

Je moguce da u Bih toliko praznika na nacionalnoj osnovi ima , pa nije ni cudo da nnam je Drzava sa nacionalnim liderima pred bankrotom.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

15.04.2015 06:27

Narod(i) gladan(i) , pa ko fol Iz(m)etbegovic "napada" RS a ko fol Dodik je "brani" , samo da bi narodu(ima) skrenuli paznju sa pravih problema egzistencijalno - ekonomskih !Dao Bog da bude bankrot , valjda onda kolektivno dodjemo do pameti !I portalu RTV BN svaka cast na objektivnosti , jer "klix,dnevno,poskok,slobodna bosna" su postali "smece" !

Name

istocno sarajevo

15.04.2015 07:34

Svaki narod i svaka drzava ima svoje nacionalne praznike i slavi ih i obiljezava. Zasto da to i Srpska ne radi. Koji datum cemo slaviti ako necemo 09. Januar?

Name

re: istocno sarajevo

15.04.2015 09:10

Problem je što je RS po ustavu multietnički entitet u sastavu BiH u kome su konstitutivna tri naroda Srbi Bošnjaci i Hrvati a ne država Srba kako nas to lažu iz SNSD-a. Svi zakoni sa jednonacionalnim vjerskim obilježjima su pali pa će i ovaj. Ovo je okrestrirana igra na relaciji SDA i SNSD po medotici ti laži svoje a ja ću naše. Drže narod zbunjen jer im je tako lakše vladati.

Name

re za re istocno sarajevo

15.04.2015 12:57

Niko ne osporava da su Bosnjaci i Hrvati konstitutivan narod u Srpskoj. 09. Januar bi trebalo i oni da slave jer je to dan kad je osnovana jedna teritorijalna jedinica ( kako god je neko zvao) u kojoj su oni dobili status konstitutivnoga naroda, u kojoj je njihov jezik i pismo medju zvanicnim jezicima i pismima te regije, u kojoj im niko ne brani pravo na vjeru ili bilo koje drugo pravo. Ne moraju slaviti slavu i lomiti krsni hljeb ako nece, na to ih niko ne tjera.

Name

sa

15.04.2015 15:13

Pa zasto onda RS ne slavi Dan drzavnosti BiH i Dan nezavisnosti po istom principu kao sto ti to kazes

Name

re za sa

15.04.2015 15:29

Razlika je u tome sto Republika Srpska i bilo koji njen predstavnik iz bilo koje partije da dolazi ne daje izjave tipa "Federacija treba nestati" ili "Bosnjaci mogu ici iz Srpske i ponijeti onoliko zemlje koliko su donijeli na opancima" itd...

Name

Mikaljo

15.04.2015 06:21

Ova NSRS kao da je Evropski parlament. Ona raspravlja o tako bitnim stvarima da je za ne povjerovati.

ODGOVORITE
Name

Zoka

15.04.2015 06:56

Samo ramazan da se praznuje i sve ostalo radno.

ODGOVORITE
Name

elijot

15.04.2015 07:14

Opet šupljiranje,nije problem 9 januar,mislim da je riječ o slavama i svetkovinama koje su gotovo pa u svim ustanovama RS praznici,to će oboriti i ustavni sud RS,kakav Bakir i bakrači,bacanje prašine u oči,u RS-u su po ustavu svi narodi konstitutivni a entitet nije vjerski ustrojen,ti zakoni će pasti u to nema sumnje,šta ih je dostad poništeno,više ih niko i ne spominje.

ODGOVORITE
Name

Dragan

15.04.2015 08:45

Htjeli mi to priznati ili ne BiH jeste država u kojoj je vjera naglašena. Eto, na primjer, oružane snage BiH. Svakog petka oficiri i vojnici Bošnjaci idu da klanjaju džumu bez obzira na trenutne radne zadatke. Tako, vozač Bošnjak vozi autobus pun oficira i u jednom momentu stane izađe iz autobusa da bi klanjao džumu dok ostali u autobusu kao majmuni sjede i čekaju. Nemam ništa protiv vjerskih osjećanja, ali trebalo bi malo proanalizirati sve manifestacije vjera u BiH pa onda ići na negiranje tuđeg. Ovako se čini da sve u multietničkoj Republici Srpskoj treba ukinuti, a u multietničkoj Federaciji BiH možeš raditi šta želiš ne uvažavajući druge.

Name

sa

15.04.2015 09:29

Dragane,lijepo ti spominjes to sve u vojsci.ali tako je jer su data svima ista prava.svako u vojsci moze da izrazava svoja religijska prava ili se svima mogu onda i uskratiti.problem nastaje kada se jedan narod ili religija favorizuje u odnosu na druge.to se zovr diskriminacija.Ustavni sud ce odluciti da li je ili nije.

Name

sarajlija

15.04.2015 13:08

Dragane, nije fino izmišljati.Kao prvo,džuma se klanja u džamiji a ne pored autobusa.I kao drugo,sumnjam da je ikad pun autobus oficira i vojnika čekao nekog vojnika dok klanja. Treba da znaš da se "propušteni" vjerski obred klanjanja može naknadno obaviti.Nećemo brojati vjerske praznike i odsustvovanje radi praktikovanja istih jer se vrlo dobro zna ko ima najviše vjerskih praznika.Vjera je privatna stvar pojedinaca i to treba poštovati. Što se tiče dana RS,iskreno govoreći , nijedan ga Bošnjak i Hrvat neće priznati kao nešto svoje pogotovo slave,lomljenja kolača i vjerski obred.Treba uzimati neke neutralne simbole i pojmove koji nikog ne vrijeđaju.

Name

Bijeljina

15.04.2015 07:44

Ako Ustavni sud ponovo stane na stranu dzihada sto je uradio bezbroj put, da je cak i Sud u Strazburu mnogo puta morao reagovati, to je kraj i Srpska vise nema sta da trazi u zajednici sa dzihadistima, kojima smetaju sve hriscanske vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

re.bijeljina

15.04.2015 07:50

Dali je za tebe BIH cijela od dzihada. Ramisli malo ako imas sa cim pa komentarisi.

ODGOVORITE
Name

marko

15.04.2015 08:01

Nije ovo Parlament,nego gomila poltrona kojima je bitna ogromna plata, dizu rukice po naredjenju misevi!!!

ODGOVORITE
Name

zarko

15.04.2015 09:46

Tako je Marko...moze ovako nisam znao izvinjavam se

Name

Geography

15.04.2015 09:28

Usaglasiti praznike koji nisu vjerski jedno 3-4 dana i da se obilježe, od vjerskih praznika dati Bošnjacima 2 slobodna radna dana za dva Bajrama, Hrvatima isto dati dva radna dana slobodna za Božić i Uskrs i Srbima dati dva radna dana slobodna za Božić i Vaskrs i doviđenja. Ovdje svi samo nešto slave, obilježavaju. Nema slobodno ni za slave ni Ramazane ni kojekave svetkovine. Hajmo raditi od 365 dana ovdje se slavi 100 dana plus vikendi plus godišnji odmori plus neka lažna bolovanja

ODGOVORITE
Name

leteći holandez

15.04.2015 09:33

I još pitaju : predsjedniče je li svaka srijeda radna ;)

Name

re Geography

15.04.2015 10:22

Za Ramazan se radi slave se samo dva Bajrama ne znam za ostale narode ali što se tiče Bošnjaka i vjerski praznika stvari stoje tako

Name

Geography

15.04.2015 17:40

Znam da nije neradno ali ima mnogih koji traže olakšice tokom posta ili da rade kraće. U svakom slučaju svakom narodu dati pravo po dva dana za vjerske praznike i doviđenja.

Name

posavac

15.04.2015 10:09

krsna slava je porodicna familijarna svetkovina a nikako slava udruzenja ili intitucija.razdcvojite slavu i praznik.

ODGOVORITE
Name

rsbl

15.04.2015 10:32

Muslimani to podrzavaju,posteno od tebe,slavio dabogda 100 godina.

Name

KOMENTATOR

15.04.2015 10:15

Praznik 1. Novagodina. 2. Prvi maj. .......... sveostalo vjerski, entitetski i svi ostali ko hoće da odsustvuje odbij od godišnjeg...... kakva džuma kakvi sveti ovaj onaj, bajram, ramazan OVO JE SEKULARNA DRŽAVA. Nemožemo zabraniti ali ako krenemo odbijati od godišnjeg.........

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

15.04.2015 10:31

Onako realno kao Dan Republike Srpske je pravno primjereniji 21.novembar ili 14.desembar kao Dan "Dejtonskog sporazuma" kada je i međunrodno Republika Srspka dobila svoje priznanje kao teritorijani dio BiH.

ODGOVORITE
Name

bosna

15.04.2015 11:32

Ne moze se parcijalno postovati Deytonski sporazum.Ovo je krsenje Deytonskog sporazuma.Zbog ovoga ce biti poziva u Tuzilastvo BiH.

ODGOVORITE
Name

Pravoslavac

15.04.2015 12:26

U sekoularnoj državi, dan državnosti da bude na vjerski praznik. Ljudi je li to normalno? Valjda treba uvažiti da u Republici Srpskoj nisu svi pravoslavci, da ima ljudi i druge vjere, takođe treba znati da ima i onih koji nisu vjernici. Logika nalaže da su vjerski praznici slave u vjerskim objektima i kućama vjernika. Kakve veze ima država sa Svetim Stefanom? Firme kod nas imaju krsnu slavu, da li je to smiješno ili žalosno, sačuvaj nas Bože ovakvoih gluposti.

ODGOVORITE
Name

pravoslavac?

17.04.2015 15:03

Ni ti ni ostali takvi "pravoslavci" kao ti koji ocigledno imate razlog da na ovom sajtu samo trolujete i pljujete sve sto je srpsko ocigledno ili ne znate ili ne zelite da znate da dan RS i nema veze sa krsnom slavom ili vjerskim praznikom, niti politickim opredeljenjem, nego je nakon plebiscita srpskog naroda o ostanku u SFRJ na taj dan '92. donesena deklaracija o proglasenju Republike Srpske. To je bio uvod u donosenje ustava RS. Ako vam to nije dovoljno da bude dan RS, onda je neki problem s glavom ocigledan. Ocekujem minuse svih koji su se prepoznali u ovim kvalifikacijama.

Name

Osporeni stav

15.04.2015 12:32

"9 januar Dan i krsna slava Republike Srpske Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan" Sve je rečeno i vidljivo

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

15.04.2015 12:48

REPUBLIKA SRPSKA JE SRPSKI NAROD! TO JE NEMOGUĆE BAREM ZA 2000 GODINA A POSLIJE VIDJEĆEMO.

ODGOVORITE
Name

Требиње

15.04.2015 13:23

Па ни Срби не препознају 1.март као свој празник,а исти га Бакир слави и на то се не буни

ODGOVORITE
Name

md

15.04.2015 19:30

Pa bunite se. Ima Ustavni sud ima sud u Strazburu samo treba podnijeti aplikaciju ko misli da nije po ustavu ili da je diskriminatorski.

Name

Bivsi Sarajlija

15.04.2015 14:06

Ovi Bosnjacima su puna usta jrdnakosyi i parava kada je RS upitanju. U "demokratskoj" Evropi su hriscanski parznici ujedno i drzavni pa niko ne dize galamo oko toga. Francuska vec ima oko 5 mil. muslimana. P.S. Draga gospodo iz Federacije prvo vi uredite svoju avliju jer ste pocistili Srbe iz iste.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

15.04.2015 14:16

Hoce da nam ukinu 9. januar kao praznik a naturaju nam 1. mart koji oni slave.E,gospodo,malo ste ga pretjerali!

ODGOVORITE
Name

Konstruktivni

15.04.2015 14:16

Dosta je i vas više konstruktivnih ako se ne mozete dogovorit pustite nas(rome,jevrrje i druge)da zivimo na miru.

ODGOVORITE
Name

marko

15.04.2015 14:32

Koje patriote cuvaju nam praznike,a pokradose I rasprodase sve listom!

ODGOVORITE
Name

007

15.04.2015 16:08

Alo "SRBI" sa KLIK-a,zar vam je Dan Republike Srpske najveći problem:kod Vas nema nezaposlenih,pardon.ima Maoča i Bočinja.To je po Vama manji,mnogo manji problem,od Dana SRPSKE.

ODGOVORITE
Name

NAROD=RS

15.04.2015 16:18

KOLIKO JA ZNAM REPUBLIKA SRPSKA JE PRIZNATA DEJTONSKIM SPORAZUMOM KAKVE SAD IMA VEZE AKO SE DATUM POMJERI I VUK SIT I OVCE NA BROJU. BAJINA POLITIKA POLAKO ALI SIGURNO VODI KA ANGAZOANJU AMERIKE GDJE CE RS PO..SITI,TO JE SIGURNO.MOZES BAJA KOLIKO HOCES DA ZJEBAVAS AMERE ALI DOKLE CES MISLI TOM OGROMNOM GLAVOM

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

15.04.2015 16:59

Neka slavi ko šta hoće, ali odbiti od godišnjeg. Stvarno je čista blamaža praznik ne rade institucije i državne institucije a SVI privatnici R A D E... to se zove neravnopravnost, to se zove blamiranje to treba ukinuti.

ODGOVORITE
Name

Ateista

15.04.2015 19:07

Vjeri i vjernicima je mjesto u crkvi ili džamiji. Ili u kući svojoj, pa neka svak u svojoj radi ko šta hoće. Neka ostale ne opterećuje s tim. Većina zemalja na zapadu i sjeveru davno je raskrstio s tim, religija je privatna stvar čovjeka. Niko ne smije da ga ometa u tome, a ni on ne može smarati sve oko sebe. A i vjerujućih je svakim danom sve manje. Tako i treba, ratoborni su, netolerantni, isključivi...

ODGOVORITE
Name

bih

15.04.2015 19:10

Ako cemo se drzati Daytona onda 9.januar ide u proslost...

ODGOVORITE
Name

KRC

15.04.2015 19:53

Drage ovce, slavite šta hoćete, dok čobani zgrću lovu. Da li biste se ovako prepirali da se sutra povećaju plate čobanima? Smetaju li vam loše ceste, gladna usta, zatvorene fabrike i škole, kladionice na svakoj krivini?

ODGOVORITE
Name

Nisam iznenađen

15.04.2015 21:05

S obzirom na broj komentara, vidljivo je da vjerni čitaoci i komentatori ovog portala se ne štede kad je udarati minuse na komentatore koji podržavaju 09.01, i o tome datumu pišu sa dosta hvale.

ODGOVORITE
Name

Boki

15.04.2015 21:09

To je dan RS i tacka.Jasno je da svi su konstituivni ali Republika srpska je medjunarodno priznata.Kada budu srbi pa i hrvati u federaciji imali prava kao muslimani u. Rs onda pricajmo o konstituivnosti.Napravili etnicko cistu federaciju i sad bi polako da nas protjeraju i iz Rs to jest da nam uzmu imovinu kucu i td.Znam ja da ima jos mnogo problema ali ja hocu da mi dijete spava mirno u kuci,da moze da navija za zvijezdu,da moze da proslavi mirno svoju slavu.To u federaciji nije moguce ja sam u kaficu u Sarajevu citao blic i konobar nije htio da me usluzi i svi su me gledali kao da sam im sve pobio.Toga sto se tice mislim na ljudske slobode federacija i mi smo dva razlicita svijeta.

ODGOVORITE
Name

sarajlija

16.04.2015 05:52

Ne bacaj bombe...kojeg konobara u Sarajevu ili negdje drugo je briga šta ti čitaš? Evo, u opkladu da ću uzeti Politiku ekspres ili bilo koju srpsku novinu i čitaću je u sred čaršije, pa da vidim ko me neće uslužiti. Ne izmišljaš bez veze.

Name

Gavrilo Princip

15.04.2015 21:13

Dan republike Srpske Treba Slaviti Icuvati Tradiciju Loze Njemanica.Uvek Slavimo Iboguse Molimo.Svigradjani Republike Srpske Su Porodica Republike Srpske.Trebasvi Daslave Ivole Nasuslavnu Republiku Idan Drzavnosti Republike Srpske Svetog Stefana Pamakarto Bijo I Salkic Trebadavoli Svoju Srpsku Republiku Ljubi Zastavu I Peva Himnu Boze Pravde Zivela Nezavisna Republika SRPSKA I Dan Drzavnosti SVETI STEFA DECANSKi.

ODGOVORITE
Name

BiH

17.04.2015 16:42

To kad prijeđeš na desnu stranu Drine, u BiH moras prvo zadovoljit 50% Bošnjaka 14% Hrvata i 3% Ostalih da bi to imao....

Name

zero

15.04.2015 21:51

Meni je svejedno ja ne slavim 9 januar, ali ovi su supljikati tanki ko lizalo za Bakira. Dublja je to politika. Kad prodje ono sto on hoce onda ce ovi da skontaju gdje su se zafrkali, ima on Amere iza sebe.

ODGOVORITE
Name

štala

15.04.2015 22:30

Sve su to njihove zajedniške igre da prikriju svoje rabote. Jašu nas već 20 godina na taj način. Namlatili su se para i para. A stoka umjesto trave pase njihovu igru. Amerika treba da ih sve rastjera, preuzme i uredi ovu štalu.

ODGOVORITE
Name

štala

15.04.2015 22:45

Šta ovaj inžinjer Čubrilović zna o praznicima i zakonima? Ne zna ništa. Šta zna odraditi iz svoje struke. Isto ništa. Dakle, balvan, a on, svejedno. Ali on čitavu deceniju mlati samo takvu lovu na grbači ovih budala što se pale na njihovu retoriku. A neki tvrde da je i mimo toga obezbijedio i deseto koljeno.

ODGOVORITE
Name

LUDA Marta

16.04.2015 07:42

Gospodin Dodik I Izedbegovic skupa neka K..e.

ODGOVORITE
Name

Zvjezdan ,Bijeljina

16.04.2015 19:17

Ja ne znam šta se više bakćete sa tim pitanjima ,i dosta više sa tim napadima na nas i Srpski narod i na Republiku Srpsku i to balijsko lajanje je prevazišlo svaku mjeru,,dajte referendum više dosta priče sa njima i da se raziđemo od tih bolesnika i više neće pljuvati po nama...završite više sa tim.

ODGOVORITE
Name

poljoprivreda

17.04.2015 07:52

Ukinuće te vi taj dan kad narod ne bude imao cime da ga slavi i obiljezava. BIĆE NAS JOŠ VIŠE GLADNIH

ODGOVORITE
Name

RODOLJUB

27.11.2015 18:57

JA NE VIDIM PROBLEM NI U KAKVOM DATUMU DA LI JE TO DAN SVECA ILI NE.

ODGOVORITE