АБА: Клубови ће водити такмичење, али...

Да ли ће ФИБА прихватити трансформацију најављену до 5. маја? На састанку у Београду челници АБА лиге пристали су да предају руковођење такмичењем клубовима и то у тренутку када је започет процес формирања нове регионалне лиге.

Кошарка 14.04.2015 | 22:45
АБА: Клубови ће водити такмичење, али...

Сада је сасвим јасно: Овакве АБА лиге, која је у приватном власништву, неће бити наредне сезоне!

Остаје да се види само да ли ће, на крају, бити формирано сасвим ново такмичење, што је идеја коју заступа ФИБА или ће ФИБА уважити пристанак руководства да актуелну АБА лигу препусти у руке клубова, који би у будућности управљали такмичењем.

Наиме, у понедељак увече у Београду, дан пре почетка плеј-офа у сезони 2014/15, постигнут је начелан договор између актуелних челника АБА лиге и клубова учесника да до 5. маја ове године буде израђен предлог нормативних аката у циљу трансформације власничких структура, по угледу на Евролигу.

А, то значи да све прелази у руке – клубова.

“У циљу унапређивања АБА лиге, подизању њеног квалитета и прилагођавања потребама и интересима клубова, на састанку представника клубова АБА лиге са представницима руководства АБА лиге/АБА Сидра д.о.о, одржаном 13.4.2015. године у Београду, донета је одлука да се до 5. маја 2015. године изради предлог нормативних аката у циљу трансформације власничке и управљачке структуре АБА лиге/АБА Сидра д.о.о. која ће бити разматрана на Скупштинама”, саопштила је АБА лига.

Даље се наводи...

"Договорене промене ће за последицу имати даље унапређење и модернизацију АБА лиге, у правцу јачања позиције клубова, као основних носилаца активности у АБА лиги. Нова структура биће направљена по угледу на Евролигу, односно власничка и управљачка структура биће у рукама клубова. Усаглашен је нови концепт АБА лиге, а од руководства АБА лиге се захтева да у сарадњи са реномираном компанијом 'Делоитте' у најкраћем могућем року изради и презентира план трансформације власничке и управљачке структуре.

План трансформације биће презентиран на наредном састанку Скупштине клубова АБА лиге која ће бити одржан одмах по завршетку плеј-офа, односно најкасније до 15. маја. Такође, све промене морају да буду завршене и примењене до почетка сезоне 2015/16. Односно, најкасније до 15. јула 2015. године за када је предвиђено жребање за наредну сезону.

Представници клубова су констатовали да је АБА лига дала велики допринос афирмацији и подизању квалитета клубова из целог региона и кошарке уопште. Као таква представља апсолутни интерес свих клубова. АБА лига је годинама уназад једини пут за учешће клубова из региона у најзначајнијим европским такмичењима што је приоритет и у будућем периоду. Са циљем даљег развоја и унапређења кошарке у региону, закључено је да што пре треба отворити питање Друге АБА лиге како би она могла да заживи у што ближој будућности.

Клубови АБА лиге су уверени да ће национални Савези подржати трансформацију АБА лиге/АБА Сидра д.о.о како би сачували регионално такмичење које је у заједничком интересу кошарке у региону", наводи се у саопштењу лиге.

Међутим...

Питање је да ли ће ФИБА уважити ово настојање да се сачува АБА лига, јер се према незваничним најавама већ кренуло у реализацију сасвим новог пројекта.

“Националне федерације из земаља бивше СФРЈ прошле среде добиле су налог ФИБА да формирају ново регионално такмичење чија би организациона структура требало да буде позната за мање од месец дана. Тада, наиме, истиче рок договорен од обе стране на састанку у Женеви”, пишу “Новости”.

“Савези су прионули на посао, па је, незванично, договорено да седиште Лиге буде у Подгорици, која је на 'средини' између Србије и Хрватске, две главне кошаркашке полуге у региону. Засад остаје непознато ко ће бити први човек Лиге (директор или комесар). Прва идеја је био Дејан Лекић, генерални секретар Кошаркашког савеза Македоније, али сада постоји велика могућност да се именује неко из црногорског кошаркашког кадра”, наводи се даље у тексту.

“Према предвиђеном плану, првак новог регионалног шампионата изборио би директан пласман у елитно европско такмичење, које би у међувремену ФИБА требало самостално да формира, или бар да нађе заједнички модус са Евролигом, што је у овом тренутку мало вероватно. Како се не би поново миноризовао значај домаћих такмичења, шампиони Србије и Хрватске би имали по једно место у квалификацијама за европску елиту. Уколико би се десило да је шампоион региона у исто време и првак државе, у квалификације би ишао национални вицешампион”.

Аутор додаје и то да...

“Још није познато како би се тимови из региона 'пробијали' ка осталим европским такмичењима, јер уз Евролигу која је је главни камен спотицања ЕКА (власник евролигашког такмичења) и ФИБА, постоје још Еврокуп и Еврочеленџ. По некима су три континентална такмичења превише, па се чека крај рата ФИБА и Евролиге, да би се размотрила могућност својеврсног спајања Еврокупа и Еврочеленџа и на који начин", закључује се у тексту.

“Док траје борба националних савеза за Западни Балкан, ФИБА и Евролига воде рат за евролигашке клубове, у којем се све чешће помиње и досад незаинтересована НБА. Наводно, најјача лига на свету је спремна да стане на страну ФИБА и понуди им финансијску помоћ, на име развоја кошарке, од које би део био утрошен за 'трансфер' најјачих екипа из Евролиге. Ипак, све то засад треба узети са резервом, док зараћене стране не отворе карте, јер историја учи да је често долазило до блефова...”, пишу “Новости”.

Коментари / 0

Оставите коментар