Ствари које нам се догађају кад заборавимо да пијемо воду

Лекари саветују да би сваког дана требало да попијемо око осам чаша обичне негазиране воде. Изузев дехидрације као директне последице оваквог понашања, ретко ко зна шта то заправо значи за наше тело. Ево шта се догађа кад уносимо мање од потребне количина воде.

Здравље 14.04.2015 | 11:23
Ствари које нам се догађају кад заборавимо да пијемо воду

1. ЛОШЕ СЕ КОНЦЕНТРИШЕМО

Студија Психијатријског института на Кингс колеџу у Лондону из 2011. године показала је да смањен унос воде утиче на број сивих ћелија које употребљавамо приликом решавања неког задатка. Жедни учесници морали су јаче да се потруде како би решили постављени задатак, за разлику од оних који су пили довољне количине воде.

2. СПОРИЈЕ САГОРЕВАМО КАЛОРИЈЕ

Независна студија доктора Хауварда Мурада која је наручена за његову књигу 'Тхе Wатер Сецрет' из 2010. године је показала корелацију између брзине рада метаболизма и количине унесене воде. Калорије су се брже сагоревале када је тело било боље хидрирано. Лекар је открио и да вода заглађује кожу, спречава настанак бора и да те смањује бледило коже лица.

3. ЈЕДЕМО ВИШЕ

Особе које попију две чаше воде пре оброка поједу 75 до 90 калорија мање, него особе које не пију воду. До ових резултата дошли су истраживачи једног америчког института док су спроводили студију 2010. на пунолетним учесницима који су пили воду и изгубили око три килограма током тромесечног испитивања.

4. ЛОШИЈЕ СМО РАСПОЛОЖЕНИ

Истраживачи на америчком универзитету Туфтс у 2009. години замолили су веслаче оба пола да се препусте енергичном једносатном вежбању аеробика са малим уносом воде током тренинга. Група која је унела мале количине воде у организам осећала је класичне симптоме дехидрације попут умора и лагане несвестице, а истраживачи су забележили и осећаје љутње, депресије и напетости.

5. ПОДЛОЖНИЈИ СМО БОЛЕСТИМА

Дехидрација тела смањује функционалност појединих органа и организма, па не чуди да мањак воде повезујемо с лакшим обољењима. Особе коју пију мало воде чешће развијају уринарне инфекције и обољења бубрега.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар