Послодавци у БиХ кажњавају жене које желе постати мајке

Добити отказ током породиљског одсуства, или након његовог истека, иако Закон не допушта, пракса је која је све чешћа у нашој земљи и у највећем броју случајева пролази некажњено.

Босна и Херцеговина 14.04.2015 | 08:30
Послодавци у БиХ кажњавају жене које желе постати мајке

Уручење отказа женама које су постале мајке често није незаконито, но, чињеница је да је нехумано и да нас доводи до бијеле куге.

Управо овакво искуство имала је саговорница портала Клиx.ба која није жељела открити јавности свој идентитет. Но, жељела је подијелити своје искуство са другима.

Мајчинство или посао

Она је, радећи за један од телеком оператера који послују у нашој земљи, одгађала трудноћу, јер је знала да ће добити отказ уколико остане у другом стању. Уговор на одређено вријеме продужаван јој је четири године.

"Отишла сам на боловање и убрзо сам се и породила. Недуго потом истекао ми је уговор и нашла сам се на бироу", прича нам саговорница.

Слично се у нашој земљи догађа и трудницама. Злоупотреба уговора на одређено вријеме и избјегавање примања жене у стални радни однос, будућим мајкама никако не иде у прилог.

Радница успјешне приватне фирме у Сарајеву (идентитет познат редакцији) испричала нам је како није добила продужење уговора на одређено вријеме оног момента када је њен послодавац сазнао да је у другом стању. Без посебног образложења.

Тако се, упркос чињеници да је важила за једног од најбољих радника, одједном нашла на улици. Потпуно обесхрабрена и разочарана и без било каквих могућности за заштиту.

Да су овакве појаве све чешће у нашем друштву за Клиx.ба потврдио је и адвокат Хакија Куртовић који је заправо и експерт када је ријеч о примјени Закона о раду. Он наглашава да Закон итекако штити мајке у сталном радном односу.

"Послодавци изнађу могућност и наводним проглашењем вишка упосленици дају отказ након што сазнају за њену трудноћу. Судови у највећем броју случајева поништавају овакве отказе и враћају жене на посао јер послодавци у највећем броју случајева не испоштују потребну процедуру за такво нешто. Та је процедура децидно прописана и да би отказ био ваљан, мора се испоштовати, казао нам је Куртовић.

Злоупотреба уговора на одређено вријеме

Но, послодавци често користе рупе у Закону, нарочито када су у питању уговори на одређено вријеме, а након чијег истека запосленици, па чак ни труднице или породиље, нису заштићени.

"Непоштен је приступ послодаваца, посебно када су мајке у питању. Послодавци отказима који нису незаконити кажњавају запосленице које желе постати мајке. Умјесто да буде награђена она бива отпуштена и кажњена те остаје у незавидној ситуацији и без права које јој гарантује радни однос", каже Куртовић.

Јасминка Џумхур, омбудсмен за људска права у БиХ, за Клиx.ба је казала како управо због овога мора престати злоупотреба уговора на одређено вријеме.

"Зато је институција Обудсмена приступила изради Извјештаја о праву на породиљске накнаде, јер желимо Парламенту БиХ дати рјешења како би се ријешио проблем који је присутан", казала нам је Џумхур.

Према њеним ријечима, ова институција запримила је велики број пријава трудница којима није продужен уговор.

"У оваквим случајевима дјелујемо индивидуално и провјеравамо злоупотребе на том радном мјесту, односно да ли је мјесто попуњено накнадно, да ли је радно мјесто систематизовано, колико је попуњавањо на одређено вријеме и да ли је попуњавано док је жена била на породиљском допусту. Ако јесте значи да постоји потреба за упослеником на том радном мјесту и да је отказ неоправдан", казала је Џумхур.

Судска заштита

Но, да до подјеле отказа долази и након закљученог породиљског боловања потврдила нам је и наша читатељка, успјешна економистица, која је након једногодишњег одсуства остала без запослења иако је била у сталном радном односу.

Слично је доживјела и Јасмина Аблаковић Кабасај из Сарајева, која је двије године радила као трговкиња у књижари у Сарајеву прије него што је затрудњела. Чим је саопшила послодавцу да очекује дијете, његово понашање се промијенило. По повратку са породиљског казали су јој да дође по своје папире, а послодавац је казао како га је разочарала јер је родила дијете.

"Једини начин заштите мајке је судски поступак и све би морале тражити своја права јер је Суд тај који у највећој мјери штити права тих категорија и доноси одлуку у складу са законом. Закон каже да мајка не може бити отпуштена. Свака мајка мора потражити правну заштиту. Послодавац је у оваквом случају, када добије отказ у сталном радном односу, мора вратити на посао и рјешавати њен радно-правни статус у складу са њеним образовањем и радним мјестима на располагању", казао нам је Куртовић.

Оваква појава управо је БиХ довела на сами праг бијеле куге и умјесто да мајке буду заштићене те да рађање потомства буде стимулисано, оно се у нашој земљи не прижељкује. Наиме, у БиХ се већ неко вријеме биљежи негативан природни прираштај односно већи морталитет од наталитета.

(Клиx.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тома

14.04.2015 06:35

То је неписано правило у Бањалуци,послодавци не воле трудне зене ,а власт о бајкама о бијелој куги, на РТРСу изблегавају одговорност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рома

14.04.2015 10:58

Не би то користили послодавци да им није законодавац тако омогуцио. Веома су ријетки слуцајеви да је нека трудница врацена на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарио

14.04.2015 16:08

А не питас се како је послодавцу да годину двије плаца радника који је на боловању, а паралелно мора другог запослити? То се нико не пита?