Poslodavci u BiH kažnjavaju žene koje žele postati majke

Dobiti otkaz tokom porodiljskog odsustva, ili nakon njegovog isteka, iako Zakon ne dopušta, praksa je koja je sve češća u našoj zemlji i u najvećem broju slučajeva prolazi nekažnjeno.

Bosna i Hercegovina 14.04.2015 | 08:30
Poslodavci u BiH kažnjavaju žene koje žele postati majke

Uručenje otkaza ženama koje su postale majke često nije nezakonito, no, činjenica je da je nehumano i da nas dovodi do bijele kuge.

Upravo ovakvo iskustvo imala je sagovornica portala Klix.ba koja nije željela otkriti javnosti svoj identitet. No, željela je podijeliti svoje iskustvo sa drugima.

Majčinstvo ili posao

Ona je, radeći za jedan od telekom operatera koji posluju u našoj zemlji, odgađala trudnoću, jer je znala da će dobiti otkaz ukoliko ostane u drugom stanju. Ugovor na određeno vrijeme produžavan joj je četiri godine.

"Otišla sam na bolovanje i ubrzo sam se i porodila. Nedugo potom istekao mi je ugovor i našla sam se na birou", priča nam sagovornica.

Slično se u našoj zemlji događa i trudnicama. Zloupotreba ugovora na određeno vrijeme i izbjegavanje primanja žene u stalni radni odnos, budućim majkama nikako ne ide u prilog.

Radnica uspješne privatne firme u Sarajevu (identitet poznat redakciji) ispričala nam je kako nije dobila produženje ugovora na određeno vrijeme onog momenta kada je njen poslodavac saznao da je u drugom stanju. Bez posebnog obrazloženja.

Tako se, uprkos činjenici da je važila za jednog od najboljih radnika, odjednom našla na ulici. Potpuno obeshrabrena i razočarana i bez bilo kakvih mogućnosti za zaštitu.

Da su ovakve pojave sve češće u našem društvu za Klix.ba potvrdio je i advokat Hakija Kurtović koji je zapravo i ekspert kada je riječ o primjeni Zakona o radu. On naglašava da Zakon itekako štiti majke u stalnom radnom odnosu.

"Poslodavci iznađu mogućnost i navodnim proglašenjem viška uposlenici daju otkaz nakon što saznaju za njenu trudnoću. Sudovi u najvećem broju slučajeva poništavaju ovakve otkaze i vraćaju žene na posao jer poslodavci u najvećem broju slučajeva ne ispoštuju potrebnu proceduru za takvo nešto. Ta je procedura decidno propisana i da bi otkaz bio valjan, mora se ispoštovati, kazao nam je Kurtović.

Zloupotreba ugovora na određeno vrijeme

No, poslodavci često koriste rupe u Zakonu, naročito kada su u pitanju ugovori na određeno vrijeme, a nakon čijeg isteka zaposlenici, pa čak ni trudnice ili porodilje, nisu zaštićeni.

"Nepošten je pristup poslodavaca, posebno kada su majke u pitanju. Poslodavci otkazima koji nisu nezakoniti kažnjavaju zaposlenice koje žele postati majke. Umjesto da bude nagrađena ona biva otpuštena i kažnjena te ostaje u nezavidnoj situaciji i bez prava koje joj garantuje radni odnos", kaže Kurtović.

Jasminka Džumhur, ombudsmen za ljudska prava u BiH, za Klix.ba je kazala kako upravo zbog ovoga mora prestati zloupotreba ugovora na određeno vrijeme.

"Zato je institucija Obudsmena pristupila izradi Izvještaja o pravu na porodiljske naknade, jer želimo Parlamentu BiH dati rješenja kako bi se riješio problem koji je prisutan", kazala nam je Džumhur.

Prema njenim riječima, ova institucija zaprimila je veliki broj prijava trudnica kojima nije produžen ugovor.

"U ovakvim slučajevima djelujemo individualno i provjeravamo zloupotrebe na tom radnom mjestu, odnosno da li je mjesto popunjeno naknadno, da li je radno mjesto sistematizovano, koliko je popunjavanjo na određeno vrijeme i da li je popunjavano dok je žena bila na porodiljskom dopustu. Ako jeste znači da postoji potreba za uposlenikom na tom radnom mjestu i da je otkaz neopravdan", kazala je Džumhur.

Sudska zaštita

No, da do podjele otkaza dolazi i nakon zaključenog porodiljskog bolovanja potvrdila nam je i naša čitateljka, uspješna ekonomistica, koja je nakon jednogodišnjeg odsustva ostala bez zaposlenja iako je bila u stalnom radnom odnosu.

Slično je doživjela i Jasmina Ablaković Kabasaj iz Sarajeva, koja je dvije godine radila kao trgovkinja u knjižari u Sarajevu prije nego što je zatrudnjela. Čim je saopšila poslodavcu da očekuje dijete, njegovo ponašanje se promijenilo. Po povratku sa porodiljskog kazali su joj da dođe po svoje papire, a poslodavac je kazao kako ga je razočarala jer je rodila dijete.

"Jedini način zaštite majke je sudski postupak i sve bi morale tražiti svoja prava jer je Sud taj koji u najvećoj mjeri štiti prava tih kategorija i donosi odluku u skladu sa zakonom. Zakon kaže da majka ne može biti otpuštena. Svaka majka mora potražiti pravnu zaštitu. Poslodavac je u ovakvom slučaju, kada dobije otkaz u stalnom radnom odnosu, mora vratiti na posao i rješavati njen radno-pravni status u skladu sa njenim obrazovanjem i radnim mjestima na raspolaganju", kazao nam je Kurtović.

Ovakva pojava upravo je BiH dovela na sami prag bijele kuge i umjesto da majke budu zaštićene te da rađanje potomstva bude stimulisano, ono se u našoj zemlji ne priželjkuje. Naime, u BiH se već neko vrijeme bilježi negativan prirodni priraštaj odnosno veći mortalitet od nataliteta.

(Klix.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

toma

14.04.2015 06:35

To je nepisano pravilo u Banjaluci,poslodavci ne vole trudne zene ,a vlast o bajkama o bijeloj kugi, na RTRSu izblegavaju odgovornost.

ODGOVORITE
Name

roma

14.04.2015 10:58

Ne bi to koristili poslodavci da im nije zakonodavac tako omogucio. Veoma su rijetki slucajevi da je neka trudnica vracena na posao.

ODGOVORITE
Name

dario

14.04.2015 16:08

A ne pitas se kako je poslodavcu da godinu dvije placa radnika koji je na bolovanju, a paralelno mora drugog zaposliti? To se niko ne pita?