Преминуо слављен и оспораван Нобеловац

Немачки писац и Нобеловац Гинтер Грас (87), рођен у Гдањску који је светску славу стекао својим романим "Лимени бубањ", преминуо је у Либеку, у 87. години живота, преносе данас немачки медији.

Свијет 13.04.2015 | 15:27
Преминуо слављен и оспораван Нобеловац

Грас, у складу с тезом о "спречавању хуманитарне катастрофе на Косову" није дизао свој глас против НАТО бомбардовање Србије.

Слављен и оспоравани Нобеловац и бивши "С С-овац" који је своју службу у тим злогласним Хитлеровим и Химлером јединицама обелоданио тек пре десетак година, Грас је, све до тог закаснелог признања, важио за моралну инстанцу послератне Немачке.

Граса су после тог признања једни критиковали и морално осудили, други му пребацили тактизирање у одуговлачењу због добијања Нобелове награде, а трећи правдали, јер је славни писац, како кажу, давно извукао поуку из онога што је учинио.

Писац је, наиме, пре десетак година, испричао да се добровољно, као седамнаестогодишњак пријавио, али не у "С С" - трупе, већ у подморницу. Његова судбина је, затим, кренула путем "С С" - јединица, пошто "у последњим данима рата подморница није примала нове људе", за разлику од "С С" - јединица, објаснио је Грас, шездесетак година касније.

Према сопственим речима, Грас је служио у Десетој "С С" оклопној дивизији, која је ратовала на Источном фронту и у фебруару 1945. године капитулирала пред Црвеном армијом.

Грас је пре неколико година својом песмом "Шта речено бити мора" у којој оптужује Израел да прети светском миру, изазвао бурне реакције и критике.

И тада, као и када се сазнало да је био у "С С" јединицама, многи су тражили да Грас врати Нобелову награду, која му је додељена 1999. године.

У песми "Шта речено бити мора", Грас је изнео забринутост да би Израел "могао да сатре цео ирански народ" због страховања у вези са нуклеарним програмом Техерана и да "атомска сила Израел угрожава већ крхки мир у свету", што је тада изазвало реаговања и критике изван и у самој Немачкој и захтеве да врати Нобелову награду.


"...Грас је Нобелову награду за литературу добио 1999. године на основу литетарних заслуга и искључиво на основу литерарних заслуга, што, узгред речено, важи за све носиоце награде. Шведска академија данас, а ни у будуће, не види повод за дискусију да му (Грасу) се та награда, у било ком облику, оспорава...", поручили су из Шведске, поводом Граса који је, већ као осамдесетчетворогидшњак, добио забрану уласка у Израел.

Социјалдемократа Грас је тада и из редова својих политичких истомишљеника уз признање за свој књужевни дар и таленат, зарадио критике, као и из редова демохришћана, канцелара Ангеле Меркел, одакле је поручено да би један немачки Нобеловац морао да пази и да не шаље погрешне сигнале.

Граса су тада критиковали и либерали, бившег шефа немачке дипломатије Гвиде Вестервела, оцењујући да из њега не проговара мудрост старости, већ се чују прастаре предрасуде.

Писац је тада говорио да су га злочини нациста против Јевреја и страховања да ће бити проглашен антисемитом спречавали да отворено критикује Израел и помало пророчански упозоравао да би "сутра могло да буде касно".
"Нецу више ћутати, јер ми се смучила хипокризија Запада", поручивао је тада Грас, писац светског ранга, сликар, графичар, политички активни интеректуалац, лиричар - син једног немачког трговца из Гдањска.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар