Брчко: Дан Специјалне јединице „Пеша“

На Ражљеву код Брчког данас је обиљежена 22-годишњица формирања Специјалне јединице „ПЕША“ у саставу Прве посавске бригаде Војске Републике Српске.

Босна и Херцеговина 11.04.2015 | 21:10
Брчко: Дан Специјалне јединице „Пеша“

Парастос палим борцима служен је на мјесном гробљу гдје је сахрањен и легендарни командант ове јединице Бошко Перић - Пеша.

У саставу Специјалне јединице која је при формирању прије 22 године добила име по свом команданту Бошку Перићу Пеши, за одбрану Републике Српске борило се око 120 пробраних и одважних припадјника Прве посавске бригаде. Живот је изгубило 20, међу њима и Пеша – 94. године на мајевичком брду Лисача, а готови сви су рањени, неки и више пута.

Датум формирања Специјалне јединице „Пеша“ Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС уврстило је календар обиљежавања догађаја из отаџбинских ратова.

Пешини ратни другови су поносни на свој ратни пут и пале саборце, али нимало задовољни статусом, посебно у Брчком гдје су, кажу, заједно с осталим демобилисаним борцима, грађани другог реда.

Након парастоса на Пешином гробу у његовом родном Ражљеву вијенце су положиле делегације Министарства рада и борачко инвалидске заштите, борачке организације и српских политчких партија у органима власти у Брчком.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар