Brčko: Dan Specijalne jedinice „Peša“

Na Ražljevu kod Brčkog danas je obilježena 22-godišnjica formiranja Specijalne jedinice „PEŠA“ u sastavu Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 11.04.2015 | 21:10
Brčko: Dan Specijalne jedinice „Peša“

Parastos palim borcima služen je na mjesnom groblju gdje je sahranjen i legendarni komandant ove jedinice Boško Perić - Peša.

U sastavu Specijalne jedinice koja je pri formiranju prije 22 godine dobila ime po svom komandantu Bošku Periću Peši, za odbranu Republike Srpske borilo se oko 120 probranih i odvažnih pripadjnika Prve posavske brigade. Život je izgubilo 20, među njima i Peša – 94. godine na majevičkom brdu Lisača, a gotovi svi su ranjeni, neki i više puta.

Datum formiranja Specijalne jedinice „Peša“ Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite RS uvrstilo je kalendar obilježavanja događaja iz otadžbinskih ratova.

Pešini ratni drugovi su ponosni na svoj ratni put i pale saborce, ali nimalo zadovoljni statusom, posebno u Brčkom gdje su, kažu, zajedno s ostalim demobilisanim borcima, građani drugog reda.

Nakon parastosa na Pešinom grobu u njegovom rodnom Ražljevu vijence su položile delegacije Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite, boračke organizacije i srpskih politčkih partija u organima vlasti u Brčkom.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar