Мари Ле Пен у сукобу са оцем због политике

Лидер француског Националног фронта, Марин Ле Пен, изјавила је да ће се њен отац Жан-Мари Ле Пен, оснивач те партије, појавити пред страначком дисциплинском комисијом због контроверзних коментара о холокаусту.

Свијет 09.04.2015 | 22:07
Мари Ле Пен у сукобу са оцем због политике

Додаје како би требало да размисли о напуштању политике.

Драматичан сукоб постао је јуче јаван када је Марин Ле Пен оптужила свог оца да је починио "политичко самоубиство" када је изјавио да су нацистичке гасне коморе "историјски детаљ" и позвао на ближе односе са Русијом да би се заштитио "бијели свијет".

Марин Ле Пен је такође позвала 86-огодишњег оца да "потврди своју мудрост, извуче поуке из проблема који је сам направио и можда се одрекне својих политичких одговорности", пренијела је агенција АФП.

Она је јуче изјавила да ће се на састанку странке 17. априла успротивити учешћу свог оца на регионалним изборима у децембру, наговјештавајући велики партијски и породични раскол.

Жан-Мари Ле Пен, оснивач Националног фронта, странке крајње деснице, прошле недјеље поновио је своје увјерење да су гасне коморе "само детаљ" Другог свјетског рата, што је у више наврата изјављивао током скоро три деценије, због чега је осуђиван за говор мржње.

Овог пута, међутим, његова изјава дјелује да је била кап која је прелила чашу, наводи француска агенција.

Од како је преузела вођство над Националним фронтом 2001, Марин Ле Пен је настојала да странку учини прихватљивијом варијантом за већинско бирачко тијело.

Та статегија је помогла да Национални фронт заузме прво мјесто на изборима за Европски парламент у Француској прошле године и узме четвртину гласова бирача у првом кругу локалних избора прошлог мјесеца.

Извор: Агенције


Коментари / 0

Оставите коментар