Mari Le Pen u sukobu sa ocem zbog politike

Lider francuskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen, izjavila je da će se njen otac Žan-Mari Le Pen, osnivač te partije, pojaviti pred stranačkom disciplinskom komisijom zbog kontroverznih komentara o holokaustu.

Svijet 09.04.2015 | 22:07
Mari Le Pen u sukobu sa ocem zbog politike

Dodaje kako bi trebalo da razmisli o napuštanju politike.

Dramatičan sukob postao je juče javan kada je Marin Le Pen optužila svog oca da je počinio "političko samoubistvo" kada je izjavio da su nacističke gasne komore "istorijski detalj" i pozvao na bliže odnose sa Rusijom da bi se zaštitio "bijeli svijet".

Marin Le Pen je takođe pozvala 86-ogodišnjeg oca da "potvrdi svoju mudrost, izvuče pouke iz problema koji je sam napravio i možda se odrekne svojih političkih odgovornosti", prenijela je agencija AFP.

Ona je juče izjavila da će se na sastanku stranke 17. aprila usprotiviti učešću svog oca na regionalnim izborima u decembru, nagovještavajući veliki partijski i porodični raskol.

Žan-Mari Le Pen, osnivač Nacionalnog fronta, stranke krajnje desnice, prošle nedjelje ponovio je svoje uvjerenje da su gasne komore "samo detalj" Drugog svjetskog rata, što je u više navrata izjavljivao tokom skoro tri decenije, zbog čega je osuđivan za govor mržnje.

Ovog puta, međutim, njegova izjava djeluje da je bila kap koja je prelila čašu, navodi francuska agencija.

Od kako je preuzela vođstvo nad Nacionalnim frontom 2001, Marin Le Pen je nastojala da stranku učini prihvatljivijom varijantom za većinsko biračko tijelo.

Ta stategija je pomogla da Nacionalni front zauzme prvo mjesto na izborima za Evropski parlament u Francuskoj prošle godine i uzme četvrtinu glasova birača u prvom krugu lokalnih izbora prošlog mjeseca.

Izvor: Agencije


Komentari / 0

Ostavite komentar