Ево шта шећер ради вашем мозгу

Шећер је потребан нашег организму и ако га уносите у малим количинама, не би требало да бринете. Међутим, ако сте љубитељ слаткиша и прерађене хране која такође садржи велике количине шећера, ово би требало да знате.

Здравље 09.04.2015 | 12:11
Ево шта шећер ради вашем мозгу

Светска здравствена организација препоручује да свега пет одсто дневног уноса калорија потиче од шећера, али у просеку уносимо око 13 одсто. Превелике количине шећера утичу не само на рад срца и система за варење, већ и мозга. Ево на који начин:

1) УСПОРАВА МЕМОРИЈУ И СПОСОБНОСТ УЧЕЊА

Студија истраживача из УЦЛА спроведена 2012. године да исхрана богата шећером буквално успорава рад мозга. Истраживачи су утврдили да шећер успорава синаптичку активност мозга, што значи да је комуникација између ћелија ослабљена. Боља комуникација између ћелија значи и бољу меморију. Висок унос шећера за последицу има и развијање инсулинске резистенције, што такође утиче на рад мозга.

2) ПОДСТИЧЕ УМОР И ДЕПРЕСИЈУ

Исхрана богата шећером и сиромашна угљеним хидратима може утицати на наше расположење. Шећер стимулише отпуштање серотина у мозгу који је познат и као хормон среће. Прекомерно отпуштање овог хормона, може да допринесе развитку депресије. Висок ниво шећера повезује се и са упалним процесима на неуротрансимтерима у мозгу, који исто тако могу бити узрок депресије. Посебно осетљиви су тинејџери.

3) ПОВИШЕН НИВО ШЕЋЕРА ЈЕДАН ЈЕ ОД РИЗИКА ЗА ДЕМЕНЦИЈУ

Све већи број истраживања показје да постоји веза између шећера и развитка Алцхајмерове болести. Студија из 2013. године открила је да и ниво глукозе у крви има везе са развитком неуродегенератвних болести као што је Алцхајмерова болест. Неки истраживачи чак верују да је Алцхамерова болест заправо дијабетес тип 3.

Извор: Блиц жена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гордана Крзнариц

14.04.2015 08:13

Ова теорија медицински гледана мозда ми могла да продје ко није имао никога оболелог од Алцхајмера. Мој брат га је добио у 51 год умро је након седам година, никада није ни кафу са сецером пио а камоли несто слатко јео. Није волео ни торте, ни цоколаде па цак од воца је узимао само јабуке накиселе, знаци да је теорија само лутање и застрасивање људи.

ОДГОВОРИТЕ