Држављанин Србије заробљена у Јемену

Српски држављанин Мухедин Гегић, његова супруга и четворо мале деце заробљени су у ратом захваћеном Јемену. Готово свакодневно сам у контакту са амбасадом у Дубаију, чекам да ме евакуишу и мислим да ће се то ускоро решити, каже Гегић РТС-у.

Србија 09.04.2015 | 10:50
Држављанин Србије заробљена у Јемену

Мухедин Гегић живи у Јемену од 2006. године, ожењен је Јеменком и тренутно се налази у граду Таиз, у ком је, како је рекао Интернет порталу РТС-а, веома опасна ситуација због бројних окршаја у последњих неколико дана.

"Таиз је чисто сунитско место и они не дају Хутима да контролишу град. Горива нема, град је празан, евентуално неки мотор или ауто", написао је Гегић, који је пореклом из Рашке области.

Српској амбасади у Кувајту се обратио још у октобру и тражио од њих заштиту или, како каже, боље речено конзуларну помоћ, али од тог покушаја није било ништа.

Онда је, каже, дошло до бомбардовања од стране саудијских снага, након чега је ступио у контакт са српском амбасадом у Адис Абеби и саопштио им да планира да оде у Џибути.

"Они су одмах контактирали министарство у Београду и добио сам за неколико дана мејл од наше амбасаде у Дубаију. Онда сам им дао контакт број, они су у контакту са мном готово сваки дан", каже Гегић за РТС.

Према његовим речима, они покушавају да их евакуишу на разне начине, и Амбасада Србије у Дубају и Амбасада у Москви.

"Тренутно су проблем путни листови – како их добацити до Јемена", истиче Гегић.

Мухедин Гегић истиче да се сада не осећа безбедно и добро у Таизу јер му је излазак из куће ограничен, а струје има само понекад. "Снабдевање водом је такође критично", пише он. 

Њему су у последње време украли скоро 15.000 евра.

"Ауто ми је украден, а други је заплењен. Шта сам кућио девет година, отишло је низбрдо", закључио је Гегић.
Наш саговорник верује да ће се цела ситуација разрешити ових дана јер се, како каже, наша амбасада максимално залаже.

Саудијска Арабија почела је, заједно са савезницима, 26. марта ваздушне ударе у Јемену, како би одбранила владу председника Абдрабе Мансура Хадија од напредовања Хута.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

09.04.2015 09:07

САМО ТИ ОСТАНИ ТАМО, ШТО СИ ТРАЖИО ИМАШ САДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

09.04.2015 10:40

Чудни су твоји коментари! У Аустрији подржаваш лопове из Србије И радујеш се томе што их има а овде кажеш да човек остане тамо.Можда је он отишао у свет због посла јер људи иду у Африку,Азију а не само Европа,САД,Канада...

Name

xx

09.04.2015 09:17

Куд си и исо на к.... тамо.

ОДГОВОРИТЕ