Анализа: Пад посјете! Шта смета навијачима Партизана?!

Драматичан пад посете на Партизановим утакмицама! Изузимајући вечити дерби, на мечевима ове сезоне црно-беле прати просечно 3.900 гледалаца што је најслабија подршка у последњих пет година.

Фудбал 10.04.2015 | 00:00
Анализа: Пад посјете! Шта смета навијачима Партизана?!

На једној страни лидерска позиција у првенству и одшкринута финала Купа Србије, а на другој - празан стадион! Није било богзна како боље ни кад су се освајале дупле круне и(ли) играло у Лиги шампиона, међутим, посета на Партизановим утакмицама ове сезоне бележи драматичан пад који намеће суштинско питање: због чега је публика окренула леђа црно-белима?

Ако се изузме 147. вечити дерби, једина утакмица која неупитно привлачи навијаче (25.500), подаци о посети у Хумској 1 делују поражавајуће. На преосталих десет утакмица ове сезоне окупљало се просечно 3.900 гледалаца, што је убедљиво најлошија посета у последњих пет година. Скоро дупло лошија него претходне сезоне у којој је прекинута шестогодишња доминација Парног ваљка, кад су изабраници Вука Рашовића, после њега и Марка Николића, имали подршку око 6.600 навијача по сваком мечу.

Тешко је одгонетнути шта одвраћа људе од Партизана. Цене улазница (200 за јужну и 400 за западну и источну трибину делују приступачно), резултати - без обзира на повремене киксеве - су изузетно добри, о игри тима може да се дискутује, мада је незахвално оценити како баш због тога народ неће суботом на стадион, па је ове сезоне највише народа било на дербију са Војводином (8.000)... Пре ће бити да је немарност претходне управе, оличена у продаји великог броја асова, сталним задуживањима, непрекидним сменама тренера и „потрошњи“ бивших асова створила анимозитет који је тешко избрисати преко ноћи. Још кад се на то дода да се и актуелна власт у Хумској замерила присталицама одлуком да на почетку мандата прода Петра Шкулетића и пусти Данка Лазовића, па од оно мало људи који долази на стадион трпи увреде: „Управа, напоље“, долази се до скромних бројки.

Оно што посебно збуњује је чињеница да су се исти повици чули са трибина и док је председник био Драган Ђурић, али - тек да подсетимо - у сезони 2011/2012 на трибинама се окупљало просечно 7.800 навијача. Опет не рачунајући вечити дерби. И то после колапса у европским квалификацијама и почетка сукоба на трибини, кад су се Гробари поделили у две фракције. Тако велика посета може се тумачити као последица подршке тадашњем тренеру Александру Станојевићу који је био пред сменом, али је онда везао 13 победа, стекао десет бодова предности и практично уручио титулу свом наследнику Авраму Гранту, кога је на првом мечу дочекало - пазите сад - 21.500 навијача (против Слободе из Ужица).

Партизан је од 2010. до данас освојио четири титуле, једном играо Лигу шампиона и два пута у групној фази Лиге Европе, створио на десетине фудбалера за велике клубове и опет је право чудо како није привукао гледаоце у већем броју. Иако је чак успео да префарба столице у црно-бело, што је у навијачким круговима дуго навођено као један од разлога слабије посете.

Зато је велика дилема пред челницима Партизана: који потез повући како би се санирао скоро деценијски проблем празних трибина, које су на европским утакмицама изгледале добро попуњене само на мечевима Лиге шампиона против Арсенала и Браге, иако су у међувремену на Топчидерском брду гостовали Интер, Тотенхем, Шахтјор, Рубин...

Да ли је, можда, Партизанова фудбалска публика размажена и како је могуће да исти ти навијачи сваке седмице чине Пионир кошаркашким бастионом?

ПРОСЕЋНА ПОСЕТА НА ПРВЕНСТВЕНИМ УТАКМИЦАМА ПАРТИЗАНА

Првенство 2010/2011 - 6.707 (тренер Александар Станојевић)
Првенство 2011/2012 - 7.818 (тренери Александар Станојевић, Аврам Грант)
Првенство 2012/2013 - 7.033 (тренери Владмир Вермезовић, Вук Рашовић)
Првенство 2013/2014 - 6.666 (тренери Вук Рашовић, Марко Николић)
Првенство 2014/2015 - 3.900 (тренери Марко Николић, Зоран Милинковић)

НАПОМЕНА: подаци су без вечитог дербија

Коментари / 0

Оставите коментар