Берлин: Захтев Грчке за одштетом је глуп

Немачки министар економије Зигмар Габријел оценио је грчки захтев за ратном одштетом од Немчке из Другог светског рата од 278,7 милијарди евра као “глуп“.

Свијет 07.04.2015 | 19:50
Берлин: Захтев Грчке за одштетом је глуп

Немачка опозиција ипак сматра да би Немачка требало да отплати принудни ратни кредит из времена нацистичке окупације.

Грчки министар одбране Панос Каменос изјавио је да је званична Атина дошла до "веома снажних доказа" у корист добијања велике одштете за Други светски рат од Немачке.

Грчки заменик министра финансија Димитрис Мардас је јуче рекао да многи криве Немачку, која је њихов највећи поверилац, за тешке мере штедње и рекордно високу незапосленост.

Габријел који је и вицепремијер назвао је грчки захтев глупим, додајући да је Грчка на крају имала интереса да тражи мало слободног простора код својих партнера у еврозони, како би јој помогли да превазиђе дужничку кризу.

"Ова врста толеранције нема апсолутно никаве везе са репарацијама из Другог светског рата , казао је Габријел. Власти у Берлину тврде да је Немачка већ решила проблем одштете Грчкој, склапањем уговора о репарацији из 1960. године, када је Немачка испунила своје обавезе плаћања од 115 милиона марака.

Портпарол немачког Минситарства финансија је рекао да је немачка позиција и даље непромењена. Стручњак за буџет конзервативаца Екхарт Рехбер оптужујује грчке власти да намерно мешају дужничку кризу и захтев међународних кредитора за реформама са питањем ратне репарације и компензације.

"За мене је цифра од 278,7 милијарди евра ратне одштете неразумљива", казао је он за Ројтерс, додајући да то питање треба разматрати са политичког и правног становишта. Немачка опозиција, коју чине Зелени и странка крајње левице Линке, сматра да Берлин теба да врати новац за принудни ратни кредит од 10,3 милијарде евра.

Експерт Зелених за европску политику Мануел Саразин и члан левичарске Линке партије Анета Грот рекли су за Ројтерс да Берлин мора да отпалти тзв. окупациони кредит на који је нацистичка Немачка приморала 1942. године Грчку банку. Они сматрају да то питање треба да се реши споразумно пред Међуанродним судом правде.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЈА

07.04.2015 18:19

Ста знаци 115 милиона марака за све мртве Грке које су Нацисти побили???Ниста то је чисто С..е!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требиње

07.04.2015 18:45

Коначно да неко и Њемачкој из ЕУ "покаже" зубе. Њемци су у Првом и у Другом Свјетском рату били окупатори, а и сада покушавају своје замисли да остваре економским методама тј. да државе Европе буду у "дужничком ропству", да би они остварили зацртане циљеве Рајха. Треба им све наплатити и растурити ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

07.04.2015 19:07

Што су узели око 100 милиона марака 60-их , сад им зинуло дупе па би милијарде али готово је документи су потписани.

ОДГОВОРИТЕ